ЕС ще прави карта на джамиите в най-големите европейски държави
ЕС ще прави карта на джамиите в най-големите европейски държави / netinfo

Европейският съюз ще състави карта на джамиите в най-големите страни членки, която ще позволи на Брюксел да идентифицира по-лесно имамите, проповядващи радикален ислямизъм в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Проектът за катографиране на европейските джамии ще приключи до есента, обяви еврокомисарят по правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини. Благодарение на проекта Брюксел ще насочи вниманието си върху ролята на имамите, тяхното обучение, способността им да говорят езика на страната, в която е джамията им и върху източниците на тяхното финансиране.

Планът за съставяне на карта на джамиите беше обсъден на двудневната среща във Венеция на министрите на вътрешните работи и на представители на службите за сигурност на Г-6 - шестте най-големи страни от ЕС /Франция, Полша, Испания, Германия, Италия и Великобритания/.

На срещата присъства и американският министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф. Той обсъди с европейските си колеги възможностите за постигане на ново споразумение с ЕС за трансфера на данни за пасажери на трансатлантическите полети.