Музикалната икона Елтън Джон предлага на търг в Christie's в Ню Йорк различни лични вещи, сред които сребърни ботуши с монограм, роял и триптих на уличния художник Банкси.

Повечето от предметите са от бившия дом на Джон в Атланта - апартамент на Peachtree Road, който наскоро беше продаден, съобщи аукционната къща.

От 21 февруари Christie's организира серия от осем продажби, както лични, така и онлайн, за колекцията от вещи на 76-годишния Елтън Джон. Те включват от огромен набор от ризи на Версаче и домашен интериор до портрет на Джон от Джулиан Шнабел.

Певецът, който приключи прощалното си турне миналата година, предлага също така глем рок гащеризон в цвят слонова кост и злато от началото на 70-те години на миналия век, създаден от Ани Рийви, както и фотографии на Ричард Аведон и Хелмут Нютън.

След престой в болница: Елтън Джон вече е в „добро здраве“

Джон купува дома си в Атланта малко след като се отказва от алкохола през 1990 г., казват от Christie's.

"Тази необикновена колекция не само представя разнообразен набор от забележителни предмети, които отразяват уникалния живот, творчество и изкуство на Елтън Джон, но също така предоставя на нашите клиенти поглед към дълбокото влияние, което град Атланта е оказал върху него", казва Таш Перин, заместник-председател на Christie's Americas.

Джон създава колекциятата си заедно със съпруга си Дейвид Фърниш. Тя включва и творби на Анди Уорхол, Кийт Харинг, Робърт Мейпълторп и Деймиън Хърст.

Творбата на Банкси, "Триптих за хвърляне на цветя", е най-скъпото произведение, предлагано по време на продажбите, с прогнозна цена от 1-1,5 млн. долара.

Личните колекции на икони на поп културата се превърнаха в редовна част от най-добрите аукциони в света.

През септември миналата година хиляди предмети, принадлежали на покойния фронтмен на Queen Фреди Меркюри, бяха продадени за 40 млн. паунда (50,4 млн. долара), съобщиха от Sotheby's.