Елхата в центъра на Ню Йорк блесна в празнични светлини
Елхата в центъра на Ню Йорк блесна в празнични светлини / снимкa: БГНЕС

На площад Рокфелер в Ню Йорк блесна с празнични светлини огромна елха. Тя е доставена от градчето Шелтън, щата Кънектикът.

Клоните на дървото са широки 14,5 метра. В продължение на две седмици работен екип украсяваше елхата с гирлянд от 30 хиляди лампички, като тази година те са енергоспестяващи. Всяка една използва с 33 процента по-малко електроенергия, отколкото стандартна лампа с подобен размер.

Освен това върхът на коледното дръвче е украсен с огромна кристална звезда с диаметър 2,7 метра, подарък от австрийските майстори от Сваровски. Звездата е изработена от 2 500 пластинки, а теглото й е 250 килограма.

За да може елхата да отговаря в още по-голяма степен на екологичните стандарти и да икономисва електроенергия, гирляндът ще бъде изключван в 23,30 ч местно време и пускан отново в 5,30 ч. Церемонията по осветяването на елхата се състоя пред множество събрали се граждани на Ню Йорк и туристи, допълва БГНЕС. Очаква се до новогодишната нощ тя да бъде видяна от най-малко два милиона души.