Джулия Фиона Робъртс  е американска актриса и продуцент, родена е на 28 октомври 1967г. в град Атланта, САЩ. Баща ѝ Уолтър Грейди Робъртс е продавач на прахосмукачки, а майка ѝ Бети Лу Бридемъс е агент на недвижими имоти.

Усмивка и чар: Джулия Робъртс през годините (СНИМКИ)

И двамата също така са актьори, играят в театрални постановки за армията. По-късно основават школата Atlanta Actors and Writers в Атланта. Ръководят и детско училище за актьорско майсторство в Дикейтър, Джорджия. Във вените на Джулия Робъртс има английска, шотландска, ирландска, уелска и шведска кръв. Каналът "Портретъ" във box7 разказва:

Като дете актрисата свири на кларинет в училищния оркестър и иска да стане ветеринар. След като завършва гимназия, записва специалност „Журналистика“ в Държавния университет на Джорджия, но не завършва. Заминава за Ню Йорк с идеята да стартира актьорска кариера. Там подписва договор с модната агенция Click Modeling Agency и започва да посещава уроци по актьорско майсторство.

Ролите, които направиха Джулия Робъртс една от най-обичаните актриси (СНИМКИ)

Джулия Робъртс прави своя дебют на големия екран през 1988г. във филма „Удовлетворение“ , в който си партнира с Лиъм Нийсън. Преди това има малка роля във филма „Червена кръв“ в който участва и брат ѝ Ерик Робъртс.

Първият ѝ актьорски успех, макар и подложен на доста критични коментари, е филмът „Мистична пица“ от 1988г., а през същата година се снима и във финала на четвъртия сезон на полицейския телевизионен сериал „Маями Вайс“.

За ролята си на диабетичка във филма „Стоманени магнолии“ актрисата получава първата си номинация от Филмовата академия на САЩ в категория „Най-добра поддържаща женска роля“ и печели наградата „Златен глобус“ в същата категория.

Усмивката на Холивуд – Джулия Робъртс просто не остарява (СНИМКИ)

Актрисата прави своя грандиозен успех в киното с участието си във филма „Хубава жена“, където си партнира с Ричард Гиър. Ролята ѝ на красива проститутка ѝ донася през 1991г. втора номинация за „Оскар“ в категорията „Главна женска роля“ и втори „Златен глобус“ в категорията „Най-добра актриса в мюзикъл или комедия“. Филмът има рекордни продажби на билети в САЩ за романтична комедия и печели 463,4 млн. долара по света.

В началото на 90-те се снима  във филмите „Обичам неприятностите“, „Прет-а-порте“ и „Тема за разговор“, които не са особено добре приети от критиците. Следващите роли на актрисата са в няколко филма, които ѝ носят комерсиален успех. След тях прави двугодишна пауза в кариерата си.

Джулия Робъртс
Gulliver/Getty Images

В края на 90-те години Джулия Робъртс се радва на нов успех с филма „Сватбата на най-добрия ми приятел“, който се смята за един от най-добрите романтични комедии за всички времена. Следващите й изключително успешни филми са „Нотинг Хил“, където си партнира с Хю Грант, „Втората майка“  - със Сюзън Сарандън и „Булката беглец“ - с Ричърд Гиър.

През 2001г. Джулия Робъртс получава награда „Оскар“ в категорията „Най-добра актриса“ за превъплъщението си в ролята на американската активистка във филма „Ерин Брокович“ . Така тя става първата актриса с платени 20 млн. долара за филм.

Джулия Робъртс
Gulliver/Getty Images

„Мексиканецът“, „Бандата на Оушън“ „Отблизо“ са едни от следващите филми на актрисата, където си партнира с Брад Пит, Джордж Клуни, Мат Деймън, Джъд Лоу, Натали Портман и Клайв Оуен.

През 2010г.  Джулия Робъртс участва в едноименната филмова адаптация на книгата на Елизабет Гилбърт „Яж, моли се и обичай“. Филмът отбелязва най-високите резултати за актрисата в бокс-офис класацията от излизането на филма „Любимците на Америка“ до този момент. В свои интервюта актрисата споделя,  че по време на заснемането на „Яж, моли се и обичай“ качва 4,5кг от изядената паста.

През 2017г. чаровната Робъртс играе майка на момче със синдром на Трийчър Колинс в американския филм „Чудо“ . Филмът се очертава като един най-гледаните филми с нейно участие.

В личен план актрисата има два брака. През 1993г. се омъжва за кънтри певеца Лайл Ловет и бракът им продължава само две години, когато през 1995г. се развеждат.

Робъртс среща настоящия си съпруг – оператора Дениъл Моудър на снимките на филма „Мексиканецът“ през 2000г и на 4 юли 2002г. двамата сключват брак. През ноември 2004г. актрисата ражда близнаците - дъщеря им Хейзъл Патриша Моудър и сина им Финиъс Уолтър Моудър. През 2007г. на бял свят се появява  вторият им син Хенри Дениъл Моудър.

Джулия Робъртс е сред най-скъпо платените актриси в света през 90-те години и първата половина на 21 век. Тя е най-високо платената актриса в Холивуд след Анджелина Джоли. Към 2017г. е на 9-то място сред най-добре платените актриси в света с 12 млн. долара. Робъртс присъства в класацията „50-те най-красиви личности в света“ на списание „People“ дванадесет пъти.

От „Хубава жена“ до днес: Джулия Робъртс и Ричард Гиър (СНИМКИ)

Има собствена кинокомпания – „Red Om Films“ и се занимава с благотворителна дейност. Състоянието ѝ се оценява на около 250 млн. долара.

Интересен факт е, че въпреки световната си известност Джулия Робъртс няма звезда на холивудската Алея на славата.