Джон Малкович рядко гледа филми
Джон Малкович рядко гледа филми / Gulliver/Getty Images

"Снимам се в киното, но самият аз рядко гледам филми", признава американският актьор Джон Малкович.

Малкович, който има хърватски и ирландски корени, все пак разкрива, че харесва еднакво екшъни и комедии. "За да харесам даден филм, нужно е в сюжета да има драма. Режисурата и актьорската игра също са важни, разбира се. Жанрът е без значение".

Знаменитият актьор не може да отличи кое цени повече - работата си в киното, или тази в театъра, допълва БГНЕС. "Осем години живях във Франция и играех в един театър в южната част на страната. Продължавам да играя в театрални постановки и до днес, стига да намеря място в претрупаната си програма".

Едно от най-сполучливите превъплъщения на Малкович е ролята на Валмон в "Опасни връзки" (Dangerous Liaisons) от 1988 година. Филмът, в който актьорът играе едва 25-годишен, му отваря пътя към голямото кино.

Сред най-новите ленти с участието на Малкович е "Сибирско образование" (Educazione siberiana) на италианеца Габриеле Салваторес. Филмът разказва за криминална общност в Приднестровието, преселена там още по времето на Сталин. Глава на клана е Дядо Кузя (Малкович), закоравял престъпник, но и мъж на честта. Филмът е своеобразен "соцримейк" на "Имало едно време в Америка" (1984) на Серджо Леоне.