Японският император Акихито и императрица Мичико
Японският император Акихито и императрица Мичико / iStock/Getty Images
Японският император Акихито и императрица Мичико празнуват 60-ата годишнина от сватбата си само три седмици преди той да абдикира, съобщи Асошиейтед прес.

На церемонията в двореца престолонаследникът Нарухито и съпругата му принцеса Масако, и други членове на кралското семейство поздравиха император Акихито. Той носеше смокинг, а императрица Мичико - дълга светла рокля.
Разкриха името на новата имперска ера в Япония

Император Акихито и императрица Мичико се запознават през 1957 г. на турнир по тенис, запомнен като "мача на любовта". Двамата сключват брак през 1959 г. и той става първият японски престолонаследник, оженил се за момиче не само без благородно потекло, но и с католическо образование.
Това са само две от многобройните промени, които император Акихито прави в монархията с 1500-годишна история.

За разлика от предишните императорски двойки, те често се появяват заедно. Приятелските им отношения спечелват симпатиите на японците. Император Акихито и императрица Мичико нарушават традициите и като отглеждат децата си и се изказват по-често публично.

Японският император Акихито и императрица Мичико
iStock/Getty Images

В речта си на рождения си ден през декември миналата година император Акихито благодари на японците, че са го приели и подкрепяли. Специални благодарности отправи и към императрица Мичико за всеотдайността и разбирането, което е проявила към ролята му.

Японският император Акихито и императрица Мичико
iStock/Getty Images

Японският император отбеляза 30 години от възкачването си на престола (СНИМКИ)

Днешното честване ще е последното за тях през 30-годишното властване на император Акихито. Той ще абдикира на 30 април в полза на големия си син принц Нарухито, който ще се възкачи на Трона на хризантемата на следващия ден.
БТА