Да зяпаш преди да стане неудобно
Да зяпаш преди да стане неудобно / ThinkStock/Getty Images

Британски учени направили експеримент, за да разберат колко дълго човек може да впери погледа си в непознат, без да предизвика усещане за неудобство, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Пътувате с градския транспорт и разменяте погледи с непознат. За колко дълго впервате погледа си в очите му, преди да го сведете към земята или да го насочите към небето, отваряща се врата, друг човек? Отговорът на този въпрос може да бъде интуитивен - визуалният контакт не трябва да е много продължителен, за да се избегне евентуалното неудобство. До колко секунди трябва да се ограничи визуалният контакт? За да отговорят на този въпрос, учени от Лондонския университетски колеж извършили експеримент.

За целта били подбрани 498 доброволци - 224 мъже и 274 жени на средна възраст 30 години от 56 националности. Те трябвало да гледат върху компютърен екран видео, което последователно показало лицата на четирима актьори и четири актриси на възраст между 20 и 33 години.

Участниците били подканени да натиснат бутон, когато погледът на протагониста им се е сторил нетактичен. По време на теста движението на очите и по-специално на зениците било следено с помощта на специална система. Участниците преценили, че допустимата продължителност на вперения поглед, без да се предизвика неудобство, е 3,3 секунди. Тя е кратка, ако става дума за съблазняване, но изглежда продължителна за хората, които не са свикнали с подобни "тестове".

Източник: БТА