Цветята – моден писък в кулинарията
Цветята – моден писък в кулинарията / снимка: Sofia Photo Agency

Нова революция засегна европейската кухня, след като главните готвачи започнаха да използват активно в състава на ястията цветя.

В най-добрите ресторанти на Париж, Лондон и Барселона през последните месеци започнаха да предлагат телешко със сос от маргаритки, раци с варени рози и други, предаде БГНЕС.

Ако по-рано цветята се поръчваха, за да красят ресторантите и кафенетата, сега те попадат в тенджерите и приключват своя път в чиниите на посетителите, заяви известният историк на европейската кулинария Патрик Рамбур.

Водещи европейски майстор-готвачи с голям интерес изучават възможностите на всяко цвете като основа за сосове, съставки на салати, рибни и месни ястия. Специалистите смятат, че цветята откриват нови възможности пред съвременната кулинария, която търси оригинални и необикновени вкусове, цветове и ухания.