Буш хвали Меркел в германски документален филм
Буш хвали Меркел в германски документален филм / netinfo
Президентът на САЩ Джордж Буш заявява, че е впечатлен от директния стил, чувството за хумор и управленския талант на Ангела Меркел. Оценките звучат в посветен на канцлера германски документален телевизионен филм, който ще бъде излъчен на 2 януари 2008 г., предаде Франс прес.

"Тя е много пряма с мен, а аз ценя това. Предпочитам хората, които казват: "Това е моето мнение, а ти какво мислиш", пред онези, които говорят неясно", казва американският президент, цитиран от германската радиотелевизионна компания Ен Де Ер.

В сравнение с предшественика си, социалдемократа Герхард Шрьодер, консервативната канцлерка, произхождаща от бившата ГДР, е оставила у Буш впечатление за нещо ново и различно. "Тя идва от друга част на страната и е жена. Това, предполагам, е създало доста препятствия по пътя на политическото й израстване", отбелязва той .

Буш обсипва Меркел с похвали и за председателството й на срещата на върха на Г-8 през юни в Хайлигендам. Тя успя да направи така, че графикът да бъде спазен и в същото време се стараеше основната цел винаги да се откроява на разговорите, отбелязва БТА. Меркел накара всички мъже около масата за преговори да се съсредоточат върху дискусиите, казва Буш.

На срещата на Г-8 Меркел съумя да постигне минимални компромиси с климата. При идването си на власт преди две години тя обеща да постигне равновесие в трансатлантическите връзки, преминали труден период при управлението на Шрьодер, който решително се противопостави на войната в Ирак, припомня АФП.