Брайън Адамс също отмени концерт заради анти-гей закони в САЩ
Брайън Адамс също отмени концерт заради анти-гей закони в САЩ / Guliver/Getty Images

Канадският певец Брайън Адамс се включи в бойкота на хомофобските американски щати, пише АФП. Рокаджията, който по-късно през тази година ще посети и България, отмени свой концерт в щата Мисисипи, плануван за 14 април.

Причината е противоречив нов закон в щата, който миналата седмица беше подписан от републиканския губернатор Фил Брайънт и ще влезе в сила на 1 юли.

Нормативният акт позволява на работодателите и държавните служители да отказват наемането на гей хора или бракосъчетаването на еднополови двойки, ако сексуалната ориентация противоречи на религиозните разбирания на човека във властова позиция.

Адамс заяви, че "не може с ясно съзнание да свири в щат, където определени хора са лишени от гражданските им права заради сексуалната им ориентация". Певецът се присъедини към активистите, които искат премахване на "изключително дискриминационния" закон.

Брус Спрингстийн отмени концерт заради закон за транссексуалните

Подобни противоречиви закони се появиха в няколко американски щата, след като през юни миналата година Върховният съд в САЩ легализира гей браковете.

Миналия петък друг легендарен рок певец, Брус Спрингстийн, отмени свой концерт в Северна Каролина. Причината е тамошен закон, който задължава транссексуалните хора да ползват тоалетните, съответстващи на пола в акта им за раждане.

Спрингстийн определи отмяната на концерта като най-доброто, което може да направи срещу "тези, които продължават да ни бутат назад, вместо напред". Освен музикални артисти, бизнес корпорации също призовават Мисисипи и Северна Каролина да премахнат спорните закони.

Източник: БГНЕС