/ iStock/Getty Images
Диетологът Анастасия Гаврикова разказа пред в. „Известия" как може да се установи недостигът на витамин В12, без да се ходи на лекар и да се правят специални изследвания.

Тя отбеляза, че много хора подценяват значението на В12, който е необходим за поддържане на здрави нервни клетки, за подобряване на функцията на нервните импулси и за нормализиране на функцията на стомашно-чревния тракт. Витамин В12 трябва да се приема в достатъчни количества и от бременни жени, за да се предотвратят неврологични нарушения при бебето.

Според експерта недостигът на витамин В12 може да се установи по няколко признака. На първо място е цветът на кожата. Хората с недостиг на В12 имат много бледа или леко жълтеникава кожа.

"Постоянната слабост и бързата умора също са важни сигнали за недостиг на В12. Проблемите с паметта, както и тези в настроението, възпален червен език без вкусови рецептори (атрофия на лигавицата) също могат да показват проблем", казва Гаврикова.

Тя добави, че витамин В12 се съдържа най-концентрирано в следните храни: черен дроб, бяло пилешко месо, риба, морски дарове и пресни яйца.
БГНЕС