/ iStock/Getty Images
В гориста местност във Флорида е изграден уникален резерват - своеобразен приют за 53 орангутана и шимпанзета, повечето от които са "пенсионирани" филмови звезди, предаде Франс прес.

В Центъра за човекоподобни маймуни с площ 40 хектара, близо до Уочула, човек може да срещне истински знаменитости. Тук са 23-годишните близнаци шимпанзета Джейкъб и Джона, снимали се във филма от 2001 г. "Планетата на маймуните" на Тим Бъртън, но също Бъбълс - 37-годишната маймуна компаньон, с която Майкъл Джексън обичаше да позира.

Родиха се първите два хибрида между прасе и маймуна (ВИДЕО)

48-годишният женски орангутан Попи е едва на 8 години, когато се снима заедно с Клинт Истууд във филма "Каквото и да правиш, губиш". По-късно участва в представления в Лас Вегас, докато видеокамера за наблюдение не показва, че Попи е малтретирана от дресьор.
 


Не всички обитатели на приюта са бивши филмови звезди. Някои са били в циркове и лаборатории, а други са били продавани като екзотични домашни любимци, докато били бебета, и по-късно са живели в клетки. Всички маймуни в резервата са били отгледани от хора и не притежават способността да се хранят сами, да се грижат за себе си и потомството си, но са имали шанса да попаднат в този единствен по рода си приют за животни в северното полукълбо, в който спокойно похапват растения и играят в огражденията.
БТА