„Беднякът милионер” отнесе седем отличия от БАФТА
„Беднякът милионер” отнесе седем отличия от БАФТА / снимки: БГНЕС / Дев Пател и Фрида Пинто – Джамал и Латика в „Беднякът милионер”, долу: Кейт Уинслет и Мики Рурк
Най-много награди от Британската филмова академия (БАФТА) спечели нискобюджетната индийска драма "Беднякът милионер", която получи седем отличия, включително за най-добър филм и най-добър режисьор, предаде Ройтерс. В лентата се разказва за млад мъж от бедняшките квартали на Мумбай, който се опитва да стигне до върха, като печели индийско телевизионно шоу. Миналият месец лентата беше отличена и с четири "Златни глобуса".

Режисьорът на филма Дани Бойл изнесе кратка реч при приемането на наградите. По-рано той защити филма си срещу индийските критики. Някои обитатели на бедняшките квартали в Индия смятат заглавието за обидно, както и описанието на живота на жителите им и отношението към екипа. Бойл заяви, че на децата, участвали във филма е било платено добре, а създателите на филма са се погрижили те да получават грижи дори "след като суматохата около филма утихне".

Наградата за най-добра актриса получи Кейт Уинслет за участието си в „Четецът”, където играе охранител в нацистки концентрационен лагер. 33-годишната Уинслет победи своите съпернички Анджелина Джоли, Кристин Скот-Томас и Мерил Стрийп. „Искам да споделя това с двамата
Беднякът милионер отнесе седем отличия от БАФТА
netinfo
продуценти на този филм. Знам, че не съм сама, когато заявявам, не мога да повярвам, че те повече не са сред нас – Антъни Мингела и Сидни Полак”, каза Уинслет, приемайки наградата.

Наградата на Академията за най-добър актьор получи холивудската звезда Мики Рурк за изпълнението си в "Борецът". Той отново показа доста специфичния си стил, като включи и нецензурни изрази в речта си при приемане на наградата. Рурк благодари на хората от бизнеса и режисьора Дарън Ароновски за даденият му "втори шанс", който определи като "завръщане от мрака". Филмът разказва за остаряващ борец, легендарния Ренди по прякор „Бика“, който се опитва да възстанови кариерата си, докато се бори със собствените си демони.

Мнозина сравниха ролята с професионалната история на самия Мики Рурк, който беше една от най-ярките звезди на Холивуд, преди да стане обект за
Беднякът милионер отнесе седем отличия от БАФТА
netinfo
посмешище.

Наградата за най-добър поддържащ артист беше получена посмъртно от Хийт Леджър за забележителното му изпълнение на Жокера в последния филм за Батман – „Тъмният рицар”. Той победи Робърт Дауни Джуниър, Филип Сеймър Хофман и Брад Пит. Леджър бе намерен мъртъв в своя нюйоркски апартамент преди година след свръхдоза лекарства. Той си отиде съвсем млад – само на 28 години, но играта му в „Батман” вече му донесе „Златен глобус” и е номинирана и за „Оскар”.