/ iStock/Getty Images
Раждането на второ бебе от критично застрашения вид антилопа планинско бонго в зоопарка във Варшава, Полша, за по-малко от три месеца е още един повод за радост и гордост, предаде Ройтерс, позовавайки се на служителите.

"Това е критично застрашен вид, следователно зоологическите градини са много горди, когато изпълняват част от мисията си - да спасяват и осигуряват защита на животни, които са заплашени от изчезване", заяви говорителката на зоопарка в полската столица Анна Тадра.
 
Малката антилопа е полусестра на Моли, която се роди в зоологическата градина през април. Двете имат един и същ баща, Франек, и различни майки.

Сестричките още не са се срещали, но се виждат през металната ограда, която разделя огражденията им.

Новородената антилопа, появила се на бял свят на 15 юни, вчера е направила своята трета разходка на открито, разказват гледачите. Тя е разменила целувки с татко си Франек в специален за него момент - първия му Ден на бащата. В Полша празникът се отбелязва на 23 юни.

От зоопарка са предложили четири имена за новородената антилопа, всички от които започват с буквата М. Името ще бъде избрано чрез обществен вот в социалните мрежи.

Планинските бонго - най-големите сред африканските горски антилопи, са класифицирани като "критично застрашен" вид. Според Червения списък на Международния съюз за опазване на природата в естествена среда са останали само около 70-80 екземпляра от този вид.

Планинските бонго са нощни животни, които се отличават с поразителна външност - дълги рога и червеникаво-кафява козина с бели или жълти тънки вертикални ивици. Тези антилопи се отглеждат трудно заради изключителната им плахост.
БТА