/ iStock/Getty Images
Бебе албатрос - перната кралска особа, превърнала се в звезда още преди появата си на бял свят, се излюпи от най-наблюдаваното яйце в Нова Зеландия за да продължи живота си пред камера, предаде ДПА.

Яйцето беше във фокуса на "Кралска камера" - 24-часово предаване на живо от северната колония на кралски албатроси в Отаго, на новозеландския Южен остров. Това е единственото континентално място в света, където птиците, известни като тороа на маорски език, могат да бъдат наблюдавани в естествения им хабитат.

Всяка година предаването на живо се фокусира върху една двойка албатроси, която отглежда пиленце.

Бебето албатрос се е излюпило в неделя в инкубатор, след което е било върнато в гнездото при баща си Ел Джи Кей.
Шарин Брони от местната Служба за опазване на албатросите съобщава, че пиленцето е едно от 16-те бебета, които са излюпили досега от изобилието от 41 яйца през настоящия размножителен сезон.



"Завръщането на "Кралска камера" в гнездото предлага чудесна възможност да наблюдавате на живо как албатросчето израства до зряла възраст и да научите повече за работата, свързана с опазването на този вид птици", казва Брони.

Експертите обясняват, че времето е рисково за навоизлюпените албатросчета, които трябва да бъдат наблюдавани за специфично заболяване.

Специалистите освен това трябва да се уверят, че първото им хранене от родителите ще премине гладко.

Настоящият опит за размножаване е третият за родителите на новоизлюпеното албатросче Ел Джи Кей и Ел Джи Ел, които са двойка от 2017 г.

Предишният размножителен сезон, проследен от "Кралска камера", отбеляза над 2,5 милиона гледания по света и беше наблюдаван в продължение на 584 033 часа.
БТА