/ iStock/Getty Images
Градът на Гауди, столицата на Каталуния, вторият най-голям метрополис в Испания, една от най-посещаваните туристически дестинации в световен мащаб. Това са само част от отправките, насочващи погледа и мисълта ни към един от най-колоритните европейски градове – Барселона.

iStock/Getty Images


В испанския град, населяван от близо 2 милиона жители, на едно място са събрани невероятно богата култура и изкуство, неподражаема архитектура и изключително вкусна кухня. Всичко това върви в съчетание с около 5-километрова плажна ивица, високи, стройни палми, приятен морски бриз, планински върхове с гледка към целия град, както и шумни „пиринейци“.

Барселона – каквато не сме я виждали

iStock/Getty Images


Разпознаваемостта на Барселона може би на първо място се дължи на архитектурата. Голяма част от сградите са дело на новатора в областта Антони Гауди. Сред най-големите му постижения са парка „Гуел“, катедралата „Саграда Фамилия“, къщата Батийо, къщата “Ла Педреда”.

iStock/Getty Images


За много от посетителите на Барселона обаче истинската красота на града е концентрирана в готическия квартал „Бари Готик“. Той е изпълнен с малки, тесни, калдъръмени улички, в които може да откриете безкрайно много съкровища – било то в мъничките антикварни магазинчета, работилниците за еспадрили или пък закътаните барове и сладкарници, където да опитате от известната испанска сангрия или от бутиковия им шоколад. А защо не и двете?

iStock/Getty Images


В центъра на квартала, на просторния Plaça de Santa Maria, са разположени десетки шатри, под които може да намерите и да си сдобиете с красиви бижута, класически книги, грамофонни плочи и още куп ценни антикварни вещи. Над шатрите пък се извисява величествената готическа катедрала  „Санта Мария дел Мар“ („Дева Мария от морето“).

iStock/Getty Images


Барселона е изключително привлекателна дестинация и за туристите с афинитет към спорта – в града се намира стадионът „Камп Ноу“, който е собственост на ФК Барселона и е оценен от УЕФА с 5 звезди. Обиколката на стадиона и целия комплекс, изграден около него, може да отнеме часове наред, като вътре могат да бъдат открити куп сувенири и артикули с автографи от известни футболисти.

Ако нямате достатъчно време и средства, за да останете по-дълго в града и да се потопите напълно в атмосферата му, два-три дни ще ви бъдат напълно достатъчни да добиете представа за него. За тази цел може да си закупите билети за червената и синята линия на „Bus Turistic“ – автобусите, които ще ви разведат из всички интересни места на града.

iStock/Getty Images


Сред тях е и хълмът Тибидабо - най-високата точка в Барселона, откъдето се вижда целият град. Там се намира и величествената базиликата Светото Сърце, висока 175 метра. До това свещено място се стига с влакче, наподобяващо лифт и движещо се под огромен наклон. Пътуването с него е около 20 минути, по релси, прокарани сред дърветата по стръмния хълм. А, когато стигнете върха и погледнете града оттам, дъхът ви със сигурност ще спре.

Това са само част от туристическите обекти в един от най-големите градове в Европа. Музеите, галериите, театрите и паметниците на културата са стотици. Музеят на Пикасо и Националният музей на изкуствата, например, пазят между стените си изключително ценни произведения. Статуята на Колумб и Триумфалната арка събират погледи на туристи от всички краища на света. 

iStock/Getty Images

В Барселона се намира и един от най-големите аквариуми в Европа, разположен под повърхността на Средиземно море. В него могат да се видят около 11 000 водни животни от различни части на света, сред които и акула.

iStock/Getty Images

Посещението на всички тези места и светини из града обаче не е съвсем достатъчно, за да почувствате атмосферата на Барселона. Също както навсякъде другаде, така и тук, дегустирането на традиционната кухня и напитки, е основна част от потапянето в културата на града. Паелята и Гаспачото са сред задължителните ястия по време на престоя ви.

iStock/Getty Images


Не е за изпускане и препеченият хляб с домати, който се сервира почти във всички ресторанти. Сред десертите класика е Крема Каталана, наподобяващ познатия ни крем карамел. Истинско удоволствие носи и огромната чаша със сангрия, която обикновено сервират със сламка, подобно на коктейлите.

Разбира се, всичко си има цена. Оставяйки се на изкушението да се потопите и да вкусите от всичките прелести на града, рискувате да станете жертва на ловките джебчии, обитаващи Барселона, особено централната улица „Ла Рамбла“, свързваща знаковия площад „Каталуня“ с пристанището и просторната крайбрежна алея. Освен, че трябва старателно да пазите багажа си, вниманието ви вероятно ще отвличат и десетките насядали из града просяци – млади мъже и жени, изкарващи препитанието си по тротоарите, държейки картонени чаши в ръцете си.

iStock/Getty Images


Преди да стигнете дотам обаче, още от летището може да попаднете на някой симпатичен тъмнокож таксиджия, който умело ще се възползва от несигурността ви заради новата, непозната територия и значително ще изпразни портфейла ви. Затова пък на тръгване от града ще имате смелост да използвате градски транспорт и ще откриете колко по-приятно и интересно е пътуването с него.

И въпреки тези малки недостатъци, съпътстващи туристите при престоя им в Барселона, посещението на мегаполиса е една сбъдната мечта.

iStock/Getty Images


Непосредствено преди пътуването си до Барселона е хубаво, освен финансово, да се подготвите и емоционално. Затова може да ви помогне съответно романът „Барселона гореща като шоколад“ от испанска поетеса и писателка на бестселъри в жанра съвременен любовен роман Каре Сантос.

Докато се потапяте в испанския литературен свят, за още вдъхновение може да послушате и „Барселона“ в изпълнение на Фреди Меркюри и Монсерат Кабайе.