Алехандро Гонсалес Иняриту е носител на четири награди Оскар
Алехандро Гонсалес Иняриту е носител на четири награди Оскар / Gulliver/Getty Images
Мексиканският режисьор, сценарист, продуцент и носител на четири награди Оскар Алехандро Гонсалес Иняриту ще оглави журито на 72-рото издание на кинофестивала в Кан през май, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Кратка история на кинофестивала: Пътят към Оскарите минава през Кан
 
Избирайки за първи път творец от Мексико за председател на журито, фестивалните организатори отдават почит към мексиканското кино.
"За първи път мексикански творец ще оглави фестивалното жури. Кан е мястото за всякакъв тип кино. С присъствието на създателя на филма "Вавилон" ще отдадем почит към мексиканското кино", се посочва в съвместното изявление на президента на кинофестивала Пиер Лекюр и фестивалния директор Тиери Фремо.

Кан, 2018 година: „Златна палма“ за японския режисьор Хирокадзу Коре-Еда
 
"От началото на кариерата ми кинофестивалът в Кан е много важен за мен. Радвам се, че тази година се завръщам тук. Безгранично горд съм, че ще бъда председател на журито. Киното тече във вените на планетата, а фестивалът в Кан е сърцето", казва на свой ред 55-годишният режисьор.

Алехандро Гонсалес Иняриту е носител на четири награди Оскар
Алехандро Гонсалес Иняриту е носител на четири награди Оскар Gulliver/Getty Images

Алехандро Гонсалес Иняриту, познат с работата си над филми като "Бърдмен", "Вавилон" и "Завръщането", ще наследи на поста актрисата Кейт Бланшет. Журито с председател австралийската звезда минала година присъди наградата "Златна палма" на филма "Джебчии" ("Крадци от магазини") на японския режисьор Хирокадзу Коре-Еда

Зашеметяващата Кейт Бланшет събра погледите в Кан през 2018 година (СНИМКИ)

Алехандро Гонсалес Иняриту е първият мексиканец, удостоен с режисьорски приз на кинофестивала в Кан през 2006 г. за "Вавилон". Актьорският състав на филма включва Кейт Бланшет, което прави още по-плавно "предаването на щафетата" между миналогодишния и новия председател на журито.
Иняриту прави големия си пробив в Кан още през 2000 г. с дебютния си филм "Кучката любов", за който печели наградата на Седмицата на критиката.

Червеният килим в Кан през 2018 година: много блясък и малко голота (СНИМКИ)
 
Алехандро Гонсалес Иняриту е и първият мексикански режисьор, номиниран за Оскар, отново за "Вавилон". Мексиканецът има четири награди на американската киноакадемия, две от които като режисьор на "Бърдмен" и "Завръщането". Носител е и на Оскар за специални постижения за проекта си "Flesh and Sand".

Миналата година Марион Котияр наруши строгите правила на червения килим в Кан (СНИМКИ)

Той е един от едва тримата режисьори, печелили Оскар в две поредни години.
Алехандро Гонсалес Иняриту е и единият от "тримата амигос" заедно с Алфонсо Куарон и Гийермо дел Торо, които налагат мексиканска доминация на Оскарите. В пет от последните шест години тримата разпределиха помежду си отличията в режисьорската категория.
 
Кинофестивалът в Кан ще започне на 14 май и ще продължи до 25 май.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА