Актьорът Бенедикт Къмбърбач ще изиграе ролята на стратег на Брекзит

/ Guliver/Getty Images
Британският актьор Бенедикт Къмбърбач ще изиграе ролята на водещ стратег в кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз във филм за референдума, съобщи ТАСС.
 
Филмът, в който Къмбърбач ще се превъплати в образа на бившия ръководител на агитационната платформа на евроскептиците "Vote Leave" Доминик Къмингс, ще бъде излъчен по британския Канал 4. Излизането му е предвидено за 29 март догодина, малко след датата на официалния "развод" между Лондон и Брюксел.
 
В официалното съобщение за филма пише, че той ще се фокусира върху "безкрайния брой тактики, използвани, за да създадат превес на гласовете (подкрепящи излизането на Великобритания от ЕС) по време на референдума с един от най-удивителните резултати в съвременната история".
 

/ Gulliver/Getty Images


Създателите на филма с работно заглавие "Брекзит" казват, че той ще изследва "анатомията на съвременната избирателна кампания, която се осъществява посредством бази данни, и способстващите за разкол хора, които управляват процесите задкулисно". Референдумът дали Великобритания да излезе от ЕС беше проведен на 23 юни 2016 г. Победиха евроскептиците с 51,9% от гласовете.
 
Самият Къмбърбач беше в групата на над 300 артисти, музиканти, писатели и други културни дейци, които бяха против излизането на Великобритания от Европейския съюз.
 
Режисьор на филма, посветен на Брекзит, ще е Тоби Хейнс. Той е и в режисьорския екип на сериала "Шерлок", в който Къмбърбач изпълнява главната роля.
 

Thinkstockphotos


41-годишният Бенедикт Къмбърбач, който през 2015 г. беше номиниран за "Оскар" за превъплъщението си в английския математик Алън Тюринг във филма "Игра на кодове", има зад гърба си над 60 роли. Най-известната от тях обаче е тази на британския детектив, пренесен в наши дни.
 
Според изследване, публикувано през февруари, Шерлок Холмс в изпълнение на Бенедикт Къмбърбач, е станал най-популярният герой на всички времена сред зрителите на Би Би Си. Той дели мястото си на телевизионния Олимп с комедийната група "Монти Пайтън".
БТА