Агресивна маймуна изпохапа над 30 души в Япония
Агресивна маймуна изпохапа над 30 души в Япония / www.sxc.hu

Крайно агресивна маймуна изпохапа най-малко 30 души в района на японския град Мишима, съобщи местната полиция, цитирана от ИТАР-ТАСС. Хората се страхуват да излизат навън и старателно заключват всички врати, посочва агенцията.

Пазителите на реда впрочем не изключват нападенията да са извършени от две маймуни. В един от случаите животното отворило незаключена плъзгаща се врата, влязло в къщата и нахапало стопанина. Имало и сигнали за пострадали деца.

Атакуваните се отървали с леки травми, но всички трябвало да бъдат ваксинирани срещу бяс - доста дълга и неприятна процедура, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Японските макаки, известни още като снежни маймуни, са най-северният вид примати в света, допълва БТА. Мъжките достигат на височина 80-95 сантиметра при тегло до 15 килограма. Те лесно понасят снежните зими в Япония, но често им се налага да търсят спасение от студа в горещите планински извори.

Местните макаки причиняват големи щети на нивите и овощните градини край японските села; често навлизат и в селищата, търсейки храна, отбелязва агенцията.