40 на сто от китайците имат проблеми със съня
40 на сто от китайците имат проблеми със съня / снимка: БГНЕС

Около 40 процента от всички китайци имат проблеми със съня, съобщават китайски медии. Най-опасното разтройство е синдромът за задържане на дишането по време на сън, който може да доведе до смърт, заяви водещият специалист по проблемите на съня и свързаните с това болести в Пекинската обединена болница Хуан Сичжен.

Около 50 милиона китайци страдат от този синдром, уточни експертът. Тя отбеляза, че безсънието и безпокойството водят до сънливост през деня, раздразнителност, отслабване на паметта, сексуални разстройства и депресии.

„Това е сериозно заболяване, което нанася вреди на здравето на населението и води до намаляване на качеството на живота“, убедена е Хан Фай, експерт в Центъра за сън на Народната болница при Пекинския университет. За съжаление повечето хора се отнасят към съня с лека ръка. Според доктор Хан Фай човек трябва да бъде обучаван да спи „правилно“ от ранно детство, а при най-тежките случаи да се използват апарати за принудително дишане или да се прибягва до операционна намеса за коригиране на дихателните органи.

БГНЕС допълва, че в момента в Китай работят около 600 центъра за здравословен сън. В тях пациентите получават съвети как да се справят с хъркането - друг много сериозен проблем. Около 200 милиона китайци хъркат, като всеки от тях пречи на поне още двама-трима околни да спят нормално, а това наистина е грандиозен проблем.