На 21 юни светът чества Международния ден на йогата
На 21 юни светът чества Международния ден на йогата / ThinkStock/Getty Images
На 21 юни светът чества Международния ден на йогата. Той е одобрен през 2014 година с резолюция на ООН по инициатива на индийския премиер Нарендра Моди. Инициативата събира десетки хиляди практикуващи йога на планетата.

21 юни - най-късият и най-дългият ден за 2018 година
 
Около 50 000 души се събраха в подножието на Хималаите, за да честват Международния ден на йогата заедно с индийския министър-председател Нарендра Моди, съобщи Асошиейтед прес.

21 юни - Международен ден на йогата
21 юни - Международен ден на йогата БГНЕС

Моди, който е пламенен хиндуист и почитател на йогата, отбеляза четвъртия международен ден, посветен на древната практика, в град Дехрадун. Малко след изгрев слънце той разпъна постелката си и започна да прави упражнения заедно с около 50 000 души.

Най-възрастната инструкторка по йога Тао Порчон-Линч (СНИМКИ)
 
"Йогата обогатява живота на милиони хора по света", каза в речта си Нарендра Моди. Той призова индийците да се гордеят с традициите си.

Индийският премиер Нарендра Моди
Индийският премиер Нарендра Моди БГНЕС

"Богатството на индийското уникално наследство, като йогата, ще бъде уважавано масово по света само когато ние самите проявяваме уважение към културата и традициите си", допълни той.

Десетки хиляди хора в Индия се включиха в масовата йога практика - от служителите на летището в Делхи до ученици от безброй училища.

21 юни - Международен ден на йогата
21 юни - Международен ден на йогата БГНЕС

Сгушен в зелените хълмове край брега на река Ганг в северната част на Индия, град Ришикеш, популяризиран преди 50 години от "Бийтълс", си остава задължителна дестинация за поклонниците на йога упражненията на Запад, предаде Франс прес.

"Слънцето, Луната, реките са за всички - по същия начин йога упражненията са за всички", заяви ентусиазирано гуруто Свами Шивананда Сарасвати.

"Представете си! Министър-председателят отиде в ООН и се изказа за благотворния ефект от йога упражненията. Днес те са навсякъде", констатира Сарасвати.

21 юни - Международен ден на йогата
21 юни - Международен ден на йогата БГНЕС

В Ришикеш, разположен на 250 км северно от столицата Делхи, легиони туристи от чужбина идват за ашрамите и училищата по йога, които там никнат като гъби. Увлечение, което не бе чуждо на четиримата музиканти от "Бийтълс", прекарали два месеца в Индия през 1968 година.

Йогата прави женския оргазъм изключително силен
 
"Йога е начин да водиш спокоен, креативен и щастлив живот“, отбеляза премиерът Моди. „Йога упражненията могат да открият пътища за справяне с напрежението и безпокойството".

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА