/ netinfo
Няколко нови изследвания доказват, че йогата може да облекчи депресия, предаде агенция ЮПИ. Проучванията са представени на годишната конференция на Американската асоциация на психолозите.
 
20 минути йога засилват ума и концентрацията

"Засега ние можем да препоръчаме йогата като допълнителен подход, вероятно най-ефективния, заедно със стандартните методи, предписани от лицензиран терапевт", казва психологът Линдзи Хопкинс. "Очевидно йогата не е лек за всяко състояние, но въз основа на емпирични доказателства, изглежда тя има голям потенциал", добавя тя.
 
Линдзи Хопкинс е провела изследване с 23 мъже ветерани, които два пъти седмично са посещавали класове по хатха йога, включваща физически и дихателни упражнения и медитация.
 
Боксът задмина дори йогата по популярност

Участниците, които в началото са били с повишени нива на депресия, са усетили значително подобрение след осем седмици.
 
Йогата прави женския оргазъм изключително силен

Второ проучване е проведено сред 52 жени на възраст между 25 и 45 години. При онези от тях, които са практикували йога два пъти седмично в продължение на осем седмици, е отчетено значително облекчение на депресивните усещания.
 
Няколко подобни изследвания също установяват благоприятното влияние на източната практика върху качеството на живота, оптимизма, психическото и физическото състояние.
БТА