Всяка година ни тормози фактът, че по празниците се сяда от маса на маса, а това предразполага към повече хапване и пийване. За щастие вече има повече информация за това как да се насладим на семейните мигове, без да се притесняваме за това, че ще качим няколко излишни килограма, пише Edna.bg.
В тази статия ще ви дадем няколко ценни съвета за това как да се храните здравословно по празниците, без да се лишавате и тормозите.
Вижте кои са те:
Преформулирайте мисленето си
На първо място, трябва леко да промените подхода и разбирането си за празника и да си обещаете, че ще се опитате да изпитате приятни емоции не само от храната. Пълният корем далеч не е целта на тези празници. „След празниците ще започна диета, ще гладувам, ще тренирам” - много хора разсъждават по този начин и това е голяма грешка. Знаете ли до какво водят подобни мисли? Осъзнавайки, че трудностите предстоят, мозъкът ви ще ви принуди да ядете повече, защото вече сте начертали пътя на „ограниченията в бъдещето“, което означава, че е време да се запасите колкото е възможно повече.
Преди хранене изпийте чаша топла вода
Тази техника ще притъпи малко глада ви. И като цяло по време на тези празници си поставете задачата не само да ядете вкусна храна, но например да си създадете здравословни навици, които да въведете в ежедневието си. Можете да започнете, като пиете топла вода един час преди всяко хранене.
Започнете храненето със зеленчуци
Зеленчуците са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и ще ви накарат да се чувствате сити, като ще помогнат да контролирате скоковете на кръвната захар, така че да не ядете толкова много, колкото иначе бихте могли.
Не яжте в движение
Никога не яжте под стрес, защото напрежението води до спазми в стомашно-чревния тракт. Яденето в това състояние определено не е добра опция.
Намерете полезни аналози
Даваме ви някои идеи за това как да замените любимите си калорични храни с по-здравословни опции:
Вместо майонеза в салатите използвайте кисело мляко (или смес от двете).
Вместо колбаси от магазина с консерванти и захар, използвайте варено пилешко филе или домашна шунка.
Вместо свинско месо, изберете пилешко. Гарнирайте със сурови или задушени зеленчуци - те могат да бъдат много вкусни, ако се приготвят правилно.
Вместо масло, използвайте крема сирене. Има много по-малко калории и по-добри макронутриенти.
В тази статия ще ви дадем няколко ценни съвета за това как да се храните здравословно по празниците, без да се лишавате и тормозите.
Вижте кои са те:
Преформулирайте мисленето си
На първо място, трябва леко да промените подхода и разбирането си за празника и да си обещаете, че ще се опитате да изпитате приятни емоции не само от храната. Пълният корем далеч не е целта на тези празници. „След празниците ще започна диета, ще гладувам, ще тренирам” - много хора разсъждават по този начин и това е голяма грешка. Знаете ли до какво водят подобни мисли? Осъзнавайки, че трудностите предстоят, мозъкът ви ще ви принуди да ядете повече, защото вече сте начертали пътя на „ограниченията в бъдещето“, което означава, че е време да се запасите колкото е възможно повече.
iStock/Getty Images
Тази техника ще притъпи малко глада ви. И като цяло по време на тези празници си поставете задачата не само да ядете вкусна храна, но например да си създадете здравословни навици, които да въведете в ежедневието си. Можете да започнете, като пиете топла вода един час преди всяко хранене.
Започнете храненето със зеленчуци
Зеленчуците са с ниско съдържание на калории и високо съдържание на фибри и ще ви накарат да се чувствате сити, като ще помогнат да контролирате скоковете на кръвната захар, така че да не ядете толкова много, колкото иначе бихте могли.
Не яжте в движение
Никога не яжте под стрес, защото напрежението води до спазми в стомашно-чревния тракт. Яденето в това състояние определено не е добра опция.
iStock/Getty Images
Даваме ви някои идеи за това как да замените любимите си калорични храни с по-здравословни опции:
iStock/Getty images
Вместо колбаси от магазина с консерванти и захар, използвайте варено пилешко филе или домашна шунка.
Вместо свинско месо, изберете пилешко. Гарнирайте със сурови или задушени зеленчуци - те могат да бъдат много вкусни, ако се приготвят правилно.
Вместо масло, използвайте крема сирене. Има много по-малко калории и по-добри макронутриенти.