Западни вестници за посещението на Гордън Браун в САЩ
Западни вестници за посещението на Гордън Браун в САЩ / netinfo

Посещението на британския премиер Гордън Браун в САЩ е основна тема в западните вестници.

"Ню Йорк таймс" пише, че влизането в длъжност премиер на Гордън Браун в края на юни е внесло доза непредсказуемост в най-важното за Буш трансатлантическо партньорство. Срещата между Буш и Браун съдържа предизвикателства и за двамата. Буш влиза в отношенията си с новия британски премиер като президент в края на управлението си. Браун пък е в самото начало на мандата си и е изправен пред призиви у дома да предефинира връзката на Великобритания със САЩ, в която мнозина считат, че Великобритания, по времето на Тони Блеър, бе поела ролята на молител, отбелязва "Ню Йорк таймс".

"Вашингтон пост" пише, че Буш е приел Браун в Кемп Дейвид с "предпазлива дипломатичност". Буш се стреми най-малкото към стабилни отношения с новия британски премиер заради взаимните интереси на двете държави. Но това ще е далеч от близостта, която Буш имаше с предшественика на Браун - Тони Блеър, който загуби подкрепа у дома именно заради близките си отношения с Буш, отбелязва вестникът.

Преди да замине за Вашингтон Гордън Браун избегна да спомене Ирак. Вместо това той реши да възхвали ролята на Америка в борбата с тероризма, пише британският вестник "Файненшъл таймс".

Сътрудници на премиера се постараха да омаловажат появилите се предположения, че по време на посещението си в САЩ Браун ще подготви почвата за изтеглянето на британските войски от Ирак. Преди визитата на Браун имаше предположения, че той ще се дистанцира от политиката на Тони Блеър по иракския въпрос.

Вместо това той се постара да успокои САЩ, че краят на ерата Блеър не означава охладняване в трансатлантическите отношения, пише "Файненшъл таймс".

Това е така, стига "атлантизмът" да не се простира по-далеч от Кейп Код, щата Масачузетс, където цари нетипичен за Америка либерален космополитизъм, пише в редакционна статия в. "Таймс". Главният прокурор на САЩ по времето на Роналд Рейгън, Едуин Мийз, веднъж каза, че Масачузетс е единствената комунистическа страна, където е бил. Той се шегуваше само наполовина, отбелязва вестникът.

Ако Браун иска да има в САЩ влиянието, което му се полага, той трябва да отиде отвъд тесния коридор между Бостън и Вашингтон. Той трябва да може да работи и с Америка на "червените щати" /т.е. републиканските/, така и с Америка на "сините" /демократически/ щати, с които е по-запознат и където се чувства по-добре. Следващият президент на САЩ спокойно може да е републиканец, затова Браун не трябва да поставя всичките си яйца в кошницата "Хилари Клинтън", коментира в. "Таймс".

"Гардиън" отбелязва, че гостът Браун може и да иска да очарова домакина си Буш, но няма да иска да остане в сянката му. Моментът "Колгейт" /на блестящите усмивки/ отмина, пише вестникът.

Иронията е, че Браун е инстинктивно по-проамерикански настроен от Тони Блеър. На тефтерчето му с вашингтонски телефонни номера може да завиди всеки британски посланик. Браун обаче може само да подготвя специалните си отношения със следващия президент на САЩ, който може би ще е от Демократическата партия. Сега Буш е този, който може много да спечели, като се потопи в излъчването на британския си гост, коментира "Гардиън".