Търговията с деца роби е в челната тройка на световния бизнес
Търговията с деца роби е в челната тройка на световния бизнес / снимка: Reuters, архив

Разпространението на робския детски труд е сред основните проблеми на днешния свят. По данни на Международната организация на труда (МОТ) в различни производства се експлоатират в момента над 250 милиона деца, а търговията с деца роби е на трето място по доходност след оръжейната и бизнеса с наркотици. Бори ли се модерното общество срещу детското робство в ред страни?

Проблемът

Колкото и грозно да звучи, търговията с деца в момента е сред най-сериозните проблеми на съвременното общество. Всяка година десетки хиляди непълнолетни от цял свят падат в ръцете на "робовладелци", които ги карат да вършат тежка физическа работа, да се занимават с проституция и други незаконни дейности. Според аналитици от ООН днес в робски условия живеят и се трудят над 12 милиона души по цялата планета. В развитото съвременно общество! По данни на световни експерти търговията с деца е третото най-доходно занятие след бизнеса с оръжие и наркотици, осигуряващо вече към 10 милиарда долара годишна печалба.

Не по-малко сериозен е проблемът с незаконния детски труд, който се разраства с ужасяваща скорост. По данни на ООН само през 2011 година над 250 милиона деца са били принудени да работят в твърде тежки условия. Любопитно е, че детският труд е най-търсен в Азия, където експлоатират незаконно повече от 153 милиона деца, в Африка - 80 милиона, и в Латинска Америка - 17 милиона.

Неотдавна полицията в малката западноафриканска държава Буркина Фасо проведе операция с цел да освободи децата, принуждавани да се трудят в златодобивна мина. Освободени бяха над 400 000 деца и юноши, работили под земята. Както съобщи Пасиенс Квайона, полицейска говорителка от Гана, на обекта са карали децата да работят в много тежки условия - в тесни шахти, на дълбочина до 70 метра, без достъп на чист въздух. При това без да им плащат заплати. Всички те сега са настанени в детски домове, а местните власти издирват родителите им чрез Интерпол. По делото са задържани 73 души и вече са им повдигнати обвинения. Миналата година впрочем полицията на Гана освободи при подобни акции над 250 деца, принудени да проституират.

Причините

Над 120 вида стоки в цял свят се произвеждат от деца, сочат данни на МОТ. Наскоро в тази връзка бе повдигнато обвинение дори срещу световноизвестната компания "Нестле", където според аналитици от организацията множество непълнолетни са работили в производството на шоколад.

Основната причина деца да попадат в ръцете на робовладелци или хора, принуждаващи ги да се трудят незаконно, според ООН е бедността. В Китай например, особено в югозападните райони с крайно бедно население, пазарът на детски труд е твърде обширен - предлагат се дори седем-осемгодишни. Всички непълнолетни работят в твърде опасни производства срещу мизерно заплащане. Естествено никой от тях не е назначен официално и смъртността там е много висока. Мнозина родители сами фактически продават децата си, за да платят натрупани дългове или да облекчат финансовото си положение.

Робовладелците пък търсят съвсем конкретни изгоди, използвайки детски труд. Първо, невръстните далеч по-лесно се поддават на принуда; второ, децата нямат толкова претенции, а трудът им е по-евтин. Например в Гана много от експлоатираните деца, незаконно заети в тежки и опасни производства, получават само една шеста от минималното трудово възнаграждение за страната.

Борбата срещу детското робство

Световната общественост отдавна бие тревога - проблемът с робството засяга не само страни от третия свят, но и водещи световни държави.

Неотдавна - миналото лято, руското външно министерство повдигна въпроса за проблемите с детското робство не другаде, а в САЩ! Говорителят на ведомството Александър Лукашевич заяви, че днес в САЩ има доста силно развита търговия с деца, но Държавният департамент старателно премълчава този факт. Според дипломата Щатите са силно разтревожени от проблемите около търговията с роби в цял свят, но съзнателно загърбват твърде сериозните проблеми в собствения си регион.

В доклада си Лукашевич цитира данни на неправителствената организация "Поларис проджект", според които всяка година над 100 000 непълнолетни в САЩ се изпращат против волята им да проституират и да се снимат в порнографски филми. А ред сираци и осиновени деца, щом навършат пълнолетие, остават на улицата и мигом се превръщат в плячка на търговците с жива плът.

По думите му Русия води активна борба срещу търговията с деца роби. Освен това руските силови структури развиват дейно сътрудничество с властите в много държави, особено измежду най-близките съседки - Украйна, Казахстан, Таджикистан и Беларус. Тези действия според Лукашевич са по-ефикасни, отколкото да се разработват световни класации на държавите, в които е най-остър проблемът с детското робство.

Виктория Данилченко, оглавяваща адвокатската колегия "Павел Астахов", заяви за "Правда", че според нея не е уместно да се говори за робство в Руската федерация: "Това е твърде силно казано. Ако става дума за отворени данни, че робовладелци използвали деца у нас, в Русия не бих поставила такъв проблем. Няма такова нещо". Тя обясни, че има друг проблем, свързан с детския труд и използването на детска работна ръка.

"Проблемът е, че когато вземат на работа деца, с тях например не се сключва договор. Разбере ли някой калпав предприемач, че получава изгода от труда на едно дете, но без да става дума за много труд, понякога си позволява да не назначава детето с договор", каза Данилченко. Според нея това води до отрицателни последици - неплащане на заплата. "Всички тези неща за жалост ги има у нас. Но не бих казала, че са добили заплашителни размери", уточни специалистката.

Проблемът с детското робство по данни на МОТ е актуален само в страните от третия свят. Детски труд се използва например из тютюневите и памучните ниви в някои азиатски държави. Сред проблемните страни ще посочим още Северна Корея, Судан, Куба и Иран.

При все това борбата срещу детското робство е осъществима задача, изтъкват експертите на МОТ. За целта е необходимо активно да се развиват изостаналите региони, да се подобрява социално-икономическата ситуация в тях, с всички средства да бъдат подкрепяни усилията на местните власти, насочени срещу незаконното използване на детски труд. Мерки от този род трябва да бъдат приложени спрямо всички държави от зоната на риска, сиреч в Южна и Западна Африка, както и в Латинска Америка. Иначе този проблем, позорен за нашето съвремие, ще остане сред най-значимите и занапред. (БТА)