Те са свободни! Благодарение и на вас...
Те са свободни! Благодарение и на вас... / Sofia Photo Agency
"Те са свободни! Благодарение и на вас..." Това е изписано на титулната страница в септемврийския брой на списанието "Инфимаг" на Асоциацията на медицинските сестри във Валония, говорещата френски език област на Белгия, която участва изключително активно в международните кампании за освобождаване на българските медицински сестри в Либия.

Списанието публикува обширен материал за сестрите, които прекараха осем години в либийски затвор и над които тегнеше заплаха от смъртно наказание. "Как режимът на Кадафи съсипа българските затворници" е заглавието на статията, написана от журналист в белгийския френскоезичен вестник "Соар".

Сега, когато дойде развръзката, когато Висшият съдебен съвет на Либия се опитва да се покрие със слава, като обяви, че няма да има смъртна присъда за българските медицински работници, затворени и измъчвани повече от осем години, как да не си припомним седем съсипани човешки живота в това досие, се отбелязва в статията.

В нея се прави кратък преглед на събитията, свързани с този мъчителен и болезнен случай. От политическа гледна точка кланът Кадафи, който се намеси в този случай точно по време на унизителната /за Либия/ фаза на "случая Локърби", не може да приеме реалните причини за избухналия /в Бенгази/ санитарен скандал. Тези причини бяха неведнъж посочвани: натрупване на тежки грешки по отношение на хигиената от страна на либийския персонал.

Скандалът предизвиква толкова по-голяма загриженост у "вожда", че става в Бенгази - традиционна крепост на ислямската опозиция. Трябва да се действа безжалостно. Но кой ще плати, пише авторът.

В статията се проследява накратко професионалния път на българските обвиняеми и на палестинския лекар, довел ги до болницата в Бенгази, където над 400 деца се оказаха заразени с вируса на СПИН. Описват се мъченията, на които те са подложени, за да дадат подходящи "показания". Цитират се думи на сестрата Кристиана Вълчева:"Ние бяхме готови да подпишем каквото е да е, само да не ни измъчват".

"Да се върнем към един въпрос, зададен от Кадафи: кой ще прати за тези съсипани животи /на заразените с вируса на СПИН деца/. Главният виновник за мъченията, полковник Джумия ал Мишри, е известен. Той и още девет служители от либийските служби за сигурност - седем полицаи, един лекар и един преводач – бяха обявени за неподлежащи на съдебно преследване от съд в Триполи. Че как иначе?

Междувременно, през февруари т.г., един български прокурор пое предизвикателството и започна разследване по отношение на либийските полицаи с довода, че вече има достатъчно данни за съдебно преследване. Само факти, датиращи от февруари – май 1999 г., били достатъчни всеки един от тези полицаи да бъде осъден на...шест години затвор. На сегашния етап дяволът се подсмихва: максимум шест години за либийските полицаи, осем адски години за българките. А каквото и да се случи, шест човека вече са загубили по осем години от живота си, седми – пет години. Или общо 53 години, което си е цял един откраднат живот. Това не е ли е една нова форма на смъртна присъда", заключава статията.

Челната страница на "Инфимаг" и материалът са илюстрирани със снимки от посрещането на българските медицински сестри на летище София и от водени срещу тях съдебни процеси в Либия. Снимките бяха предоставени на списанието от Българската телеграфна агенция. /БТА/