Силен дуел на втория тур на президентските избори във Франция
Силен дуел на втория тур на президентските избори във Франция / netinfo
Европейските вестници приветстват днес много голямата избирателна активност, регистрирана на първия тур на президентските избори във Франция и прогнозират тежък сблъск на втория тур между двамата кандидати, които се класираха начело - Никола Саркози и Сеголен Роаял, предаде агенция Франс прес.

Саркози, който според последните данни получава 31 на сто от гласовете, остава фаворит, но ще трябва да се бие със зъби и нокти срещу кандидатката социалист, пише "Гардиън". Г-жа Роаял, която получи почти 26 процента, е в позиция да обедини своята партия и да възстанови дисциплината, добавя лявоцентристкият вестник.

От своя страна дясноцентристкият "Дейли мейл", обръща внимание на това, че избирателната активност /около 85 на сто/ на първия тур на изборите, дава добър урок на Великобритания.

Испанският "Паис" пише, че изправена срещу фаворита, г-жа Роаял ще бъде принудена да привлече избирателите на центриста Франсоа Байру/18 на сто от грасовете/, за да спечели. Франция отново показа, че прави завой на дясно, коментира "Мундо". Саркози трябва да се чувства като сигурен победител, а Роаял като победителка, изпълнена с надежда. 

 

Брюкселският "Соар" приветства "вятъра на надеждата, който задуха вчера във Франция", пет години след 21 април 2002 година. Вестникът отбелязва, че гражданите са чакали търпеливо в хубавия ден на опашки пред изборните бюра и пише: "Да беше само това, пак би било голяма новина."

За полския "Жечпосполита", "отивайки масово пред урните, французите доказаха, че искат да скъсат с четвърт век на митеранизъм и ширакизъм".

Германският лявоценстристки "Зюддойче цайтунг" смята, че след вчерашния ден всичко е възможно. Победа на кандидатката социалистка ще бъде трудна, но не и невъзможна, пише вестникът, според който на първия тур френската левица е показала, че е научила урока си и не се е разпиляла като последния път. Що се отнася до Никола Саркози, той ще трябва да се плъзне още по надясно, за да спечели гласовете на Льо Пен, предупреждава вестникът.

Според италианския "Кориера де ла сера" големият губещ на изборите е Жан-Мари льо Пен. В последните дни на кампанията неговите симпатизанти се размечтаха, че старият лидер ще може отново да изиграе лош номер на социалистите, но сега той ще трябва да се задоволи с четвъртото място, пише вестникът.