Санкциите срещу Северна Корея няма да раздвижат валутния пазар
Санкциите срещу Северна Корея няма да раздвижат валутния пазар / netinfo

Няма да има голямо раздвижване на валутните пазари след приетата от Съвета за Сигурност на ООН резолюция със санкции срещу Северна Корея. Прогнозата направи експертът от „Беър енд Стърнс” по валутни пазари – Стивън Бароу. Според него, ако САЩ прилагат санкциите, това ще доведе до засилване на долара, като ако Япония спира и проверява севернокорейски кораби – това ще доведе до отслабване на йената.

Със Стивън Бароу разговаря Цветана Минкова.

Как приетата от СС на ООН резолюция за Северна Корея ще се отрази на валутните пазари според вас?

Не очаквам да има голямо въздействие върху валутните пазари, защото не вярвам, че самите санкции ще имат съществено въздействие върху по–нататъшните действия на Северна Корея. Мисля, че като цяло пазарът показа, че санкциите няма да имат достатъчна възможност да променят действията на Северна Корея. Частично това се дължи на факта, че различните държави ще интерпретират санкциите по различен начин. Съществува загриженост, че например начинът, по който Китай ще интерпретира санкциите, няма да е сходен с този на останалите страни, дори тези от региона, например – Япония. Освен ако санкциите наистина не окажат влияние върху по–нататъшните решения, които Северна Корея ще вземе, реакциите на пазара ще са минимални.

Вероятно разполагате с прогнози за възможните начини, по които ще реагира Северна Корея и съответното въздействие върху валутните пазари?

Реакциите на Северна Корея могат да са в голяма степен враждебни. Все пак тя заплаши да извърши още ядрени опити. Що се отнася до валутните пазари, техните реакции на първия опит, които беше най–изненадващ, не бяха драматични. Видяхме отслабване на южнокорейската валута – вон, но като цяло, повечето валути, дори географски много близките, останаха стабилни. Смятам, че ако Северна Корея извърши още ядрени опити и в бъдеще, реакциите ще са дори по–малки, включително реакцията на южнокорейския вон, защото факторът изненада изчезна. Пазарите бяха изненадани да видят първия тест на Северна Корея, така че никой няма да остане изненадан при следващи опити.

Споменахте три много близки до Северна Корея държави – Япония, Китай и Южна Корея. Какви ще са техните интерпретации на санкциите срещу Северна Корея и какво ще се случи с валутните им пазари, дори като лека промяна?

Въпросът е дали санкциите могат да предизвикат напрежение между отделните държави. Основните засегнати са Япония и Южна Корея, защото санкциите им разрешават да проверяват плавателните съдове на Северна Корея и да ги спират. Някои държави, като Китай, може да не направят това толкова усърдно, колкото други като Япония. Разбира се има риск, че това ще предизвика напрежение между Япония и Северна Корея. Ако друга държава поиска да спре севернокорейски кораби, това също ще предизвика напрежение. Ако например Япония спира севернокорейските кораби, това ще се отрази негативно върху йената. Защото ако Северна Корея развива ядрена дейност, като се готви да направи оръжия, пазарът ще бъде много по–загрижен за отделните държави, които ще започнат да се придържат към санкциите, което от своя страна ще предизвика Северна Корея.

Очакванията са Китай да продължи да увеличава валутния си резерв. Подкрепяте ли ги и как ще се отрази това на икономиката на страната?

Китай събра близо трилион долара като резерви. Всяка година акумулират около 200 милиарда. Не смятам, че това ще се промени. Дори ако юанът поскъпне по–бързо, все така смятам, че акумулирането на резерви ще продължи. Със сигурност не е имало забавяне в акумулацията на резерви от преоценката на юана през юли 2005 г. Затова не смятам, че има шанс в близко бъдеще акумулацията на рзерви да се забави. Като последица Китай ще бъде накаран да купува активи от чужбина американски ценни книжа или други валути.

Очаквате ли резолюцията на СС на ООН и ядрените опити на Северна Корея – вече извършения и евентуално очакваните - да се отразят по някакъв начин на еврото и долара?

Бих казал, че много зависи от това дали санкциите сега ще доведат до инциденти от военно или дипломатическо естество между Северна Корея и другите държави. По–рано споменах за Япония например, която може да има ключова роля тук. Защото след като тя има правото да спира и претърсва севернокорейски кораби, може да влезе в конфликт със Северна корея. Разбира се, ако други държави, като САЩ, направят същото, това със сигурност ще има своето въздействие.

Ефектът върху долара вероятно ще бъде различен. Защото дори да има напрежение, особено между САЩ и Северна Корея, заради спирането на севернокорейските кораби, може да стане така, че доларът да поскъпне вместо да поевтинее. Като в същото време, ако Япония започне да спира севернокорейски кораби, това ще предизвика натиск надолу за йената. Доларът може да получи сила като един вид безопасно пристанище. Освен това доларът ще се засили, спрямо някои азиатски валути - като тази на южна Корея. Ако САЩ започнат да спират севернокорейски кораби, това ще доведе до засилване на долара спрямо южнокорейската валута, както и спрямо останалите азиатски валути.