Преброяване онлайн
Преброяване онлайн / снимка: sxc.hu
Преброяване онлайн
37676
Преброяване онлайн
Преброяване онлайн
  • Преброяване онлайн
  • Преброяване онлайн

От полунощ на 1 февруари започна първото в историята на България интернет преброяване. Досегашният опит на други европейски страни показва, че около 25 на сто от населението предпочита онлайн преброяването вместо срещата с анкетьор. У нас обаче само за 45 минути 1500 човека успяха да се регистрират в системата и да попълнят анкетните карти. Първата нощ на онлайн преброяването не мина съвсем безпроблемно, но пък и не се срина системата.

Интересът към интернет преброяването расте лавинообразно и само за първите десет часа се преброиха 10 000 българи, каза председателят на Националния статистически институт Мариана Коцева.

„Аз имам две деца, ние сме 4 човека. Всички си попълниха лично частта за население, включително и 10-годишната ми дъщеря и ни отне 40 минути. Тя беше много горда, защото като най-малка се брои последна и й отне около 5 минути", разказа как се е преброило семейството й Коцева. „В нула часа и три минути моето семейство беше в системата, за да се успокоя аз, че всичко е наред", допълни тя.

Всъщност, не всичко беше наред. Първо - за около 15 минути системата спря. Разбира се, това не беше очакваният от мнозина срив в първите минути, след като вчера почти цял ден сайтът на националната статистика не работеше.

„Като вас и аз бях по същото време в интернет, и аз съм видяла съобщението. Просто в момента, в който стартира системата и се установи, че има някакъв риск да бъде пробита системата, тя се спира с цел избягване на този риск", обясни шефката на НСИ.

Засега хакерски атаки към системата за интернет преброяването не е имало, а и от статистиката буквално се кълнат в сигурността й.

За да се преброим по интернет, трябва да се регистрираме в сайта и да получим парола по електронната поща. След успешното попълване на електронната карта, се получава уникален код от десет цифри, които трябва да предадем на преброителите. Те ще посетят дома ни между 10 и 28 февруари, за да го получат. Засега единственият по-сериозен проблем според Коцева, е, че се бави получаването на първоначалната парола. Това обаче се дължи на интернет доставчика или електронната поща.

„Колегите непрекъснато предприемат някакви мерки, за да ускоряват трафика, защото в един момент се оказа, че ние зависим не само от нашата техника, но и от техниката на електронните пощи, които са наши партньори в този процес. Защото знаете, че за да се регистрирате, вие трябва да влезете със своя имейл, на който да получите парола, за да можете да влизате в системата, колкото пъти искате", обясни тя.

Попълването на картата онлайн отнема около 10-15 минути на човек. Ако в едно жилище живеят няколко души, всички те трябва да се преброят или електронно, или по класическия начин - при среща с анкетьор, която може да се състои от 10 до 28 февруари. Преброителите ще трябва да потърсят и бездомниците в своя район, обясни демографът Финка Денкова. „Това му е участъкът. Тези лица, независимо дали са трайно там или вчера са се преместили в района на неговия преброителен участък, той ще ги срещне и ще влезе в контакт с тях. А дали преброителят ще обикаля през нощта, за да намери бездомните лица, мисля, че това е прекалено", допълни тя. При анкетите на бездомниците няма да бъдат попълвани данните за жилищния фонд.

Денкова заяви, че не очаква проблеми със събирането на данните като цяло. И най-важното, според статистиците. „Преброяването е снимка към определен момент. В крайна сметка, когато се прави фамилна снимка, всички се сресват и се подготвят и имат някакво настроение. За да получим снимката на България, трябва всички да имаме разбирането и настроението, че България ще е такава, каквото ние дадем за себе си данните. Никой не е маловажен или незначителен", коментира тя.

От националната статистика са осигурили дежурни телефони за помощ при проблеми с попълването на електронните карти. Ако имате въпроси по време на преброяването, можете да ги отправите от 8 до 20 часа включително в почивните дни: на телефон 0700 16 310 на цената на един градски разговор за абонати на Виваком със стационарни телефони, обажданията от мобилни телефони се заплащат по стандартната услуга за съответния мобилен оператор; на следните мобилните номера, които се таксуват по стандартната услуга за съответния мобилен оператор: 0882 606 606 - за абонати на М-Tел; 0898 148 206 - за абонати на Глобул; 0879 888 096 - за абонати на Виваком.

Най-честите запитвания засега са дали трябва да бъде преброен студент в чужбина или роднина от друг град. Отговорът и в двата случая е отрицателен. Студентът ще бъде преброен в държавата, в която следва, а роднината от другия град - там на място.

Заради големия интерес към интернет преброяванато, от националната статистика очакват цели 40 процента от българите да се преброят онлайн.

ПРЕБРОЯВАНЕ 2011