Петро Порошенко - добрият магнат на Украйна
Петро Порошенко - добрият магнат на Украйна / снимка: Guliver/Getty Images

Петро Порошенко положи днес клетва като президент на Украйна. Милиардерът, известен като Шоколадовия крал заради богатството, натрупано от бизнес със захарни изделия, е изправен пред сериозни предизвикателства, произтичащи от въстанието в източната част на страната и намиращата се в тежко положение икономика, предаде Асошиейтед прес.

48-годишният Порошенко, чието благосъстояние се оценява от сп. "Форбс" на 1,6 милиарда долара, започва възхода си с внос на какаови зърна в СССР през 1991 г. Проектът води до създаването на прочутата фирма за захарни изделия "Рошен", която застава в основата на бизнес империя, разпростряла се в момента също така в областта на корабостроенето и телевизията.

За разлика от много други украински милиардери, Порошенко не е натрупал богатството си чрез съмнителни приватизационни сделки, извършвани след разпадането на Съветския съюз, и това подсилва репутацията му на "добър магнат".

Той започва политическата си кариера през 1998 г. като депутат в приятелски настроена към Русия партия, а през 2001 г. помага за основаването на Партията на регионите, стояща зад сваления преди три месеца президент Виктор Янукович. През 2004 г. обаче Порошенко застава зад Оранжевата революция, избухнала след съпроводени от измами президентски избори.

В продължение на няколко месеца той е ръководител на националната сигурност, но се оттегля след конфликт с министър-председателя и твърдения, че неправилно се е опитал да помогне на виден украински бизнесмен. По-късно става външен министър и служи за кратко като министър на икономиката, след като Янукович идва на власт през 2010 г. Порошенко отново попада в в общественото полезрение, след като се обявява открито в подкрепа на протестите срещу Янукович, избухнали в края на ноември 2013 г.

Негови поддръжници смятат преминаването му през различни фракции за проява на прагматизъм в силно поляризираната украинска политика. Порошенко се съюзи с потенциален съперник - бившия шампион по бокс Виталий Кличко, подкрепяйки го за кмет на Киев. Кличко пък подкрепи Порошенко за президент на Украйна.

Порошенко е привърженик на идеята за подписване на споразумение за асоцииране с Европейския съюз, но е против провеждане на референдум по въпроса дали Украйна да се стреми към членство в НАТО. Според него е важно бързо да се оправят отношенията с Русия. Той е на мнение, че връзките с Москва би трябвало да са равнопоставени и да не подкопават желанието на украинците за сближаване с ЕС.

Порошенко е изправен пред разрастващо се проруско въстание в Източна Украйна, допълва БТА. Мнозина ще очакват той бързо да овладее конфликта. Новият президент също така може да намали напрежението чрез конституционни реформи, които да дадат повече власт на регионите, а и като се откаже от някои правомощия - например назначаването на губернаторите.

Изпитващото финансови затруднения украинско правителство, което се стреми да получи целия заем от 17 милиарда долара, обещан от Международния валутен фонд, ще трябва да предприеме сериозни реформи още в началото на мандата на Порошенко.

Новият президент също така е изправен пред значително препятствие, що се отнася до убеждаването на депутатите да се съгласят за свикване на избори тази година вместо през 2017 г., както е по план. Ако не успее, той може да се сблъска със същите предизвикателства като правителството на Оранжевата революция, на което му бяха нужни две години, за да организира парламентарни избори, и скоро затъна във вътрешни борби, отбелязва Асошиейтед прес.