Най-големите джамии в света (СНИМКИ)
Най-големите джамии в света (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

В Москва беше открита една от най-големите джамии в Европа. Шестетажната сграда е разположена на площ от около 20 000 кв. м. и предлага място за 10 000 богомолци.

Ето и някои от най-известните джамии в света.

Джамията Ал-Харам в Мека

Найголемите джамии в света (СНИМКИ)
netinfo

Масджид Ал-Харам или Свещената джамия в град Мека, Саудитска Арабия, е най-голямата и най-почитана джамия на ислямския свят, в чийто двор се намира древният храм Кааба. Сградата е построена през XVI век и в първоначалния си вид има девет минарета. В момента джамията се разширява. След като работите бъдат завършени, тя ще побира над един милион души.

Джамията на Пророка в Медина

Найголемите джамии в света (СНИМКИ)
netinfo

Масджид Ал-Набауи или Джамията на Пророка в Медина е втората по важност джамия на ислямския свят. Нарича се Джамия на Пророка, тъй като в нея се намира гробът на Мохамед. Основният й камък е положен през 622 г. Побира до 600 000 богомолци, минаретата й са с височина 105 метра.

Джамията Ал-Акса в Ерусалим

Найголемите джамии в света (СНИМКИ)
netinfo

Джамията Ал-Акса, разположена на Храмовия хълм в старата част на Ерусалим, е относително малка по размери, но редом с Купола на скалата представлява третият по святост мюсюлмански храм след тези в Мека и Медина. Джамията Ал-Акса е била открита през 717 година.

Джамията "Хасан II" в Казабланка

Найголемите джамии в света (СНИМКИ)
netinfo

Джамията, която се издига на самия бряг на Атлантическия океан, носи името на бившия марокански крал Хасан II . Тя е построена в чест на 60-тата му годишнина и е осветена през 1993 г. По площ е по-малка от други известни джамии, но минарето й е най-високото в света - цели 210 метра. Няма друг религиозен храм в света, който да е по-висок.

Джамията "Шейх Зайед" в Абу Даби

Найголемите джамии в света (СНИМКИ)
netinfo

Тя е открита през 2007 г. и е осмата по-големина джамия в света. Размерите й са гигантски - 224 на 174 метра, забележителни са и минаретата й с височина от 107 метра. Централният купол има диаметър 32 метра и се смята за най-големият купол на джамия в света. Забележителност на джамията е и ръчно тъканият килим от 5000 кв. м., който е най-големият по рода си.

Джамията в Рим (Римската джамия)

И Рим - световната столица на католицизма има своята внушителна джамия. С площ от 30 000 кв. м. тя се счита за най-голямата в Европа. В нея се намира Ислямският културен център в Италия, който предлага културни и социални услуги както на сунити, така и на шиити. След деветгодишен градеж, джамията беше осветена през 2005 г. Строежът й е отнел над десет години, сградата е осветена през 1995 г.

Джамията „Ахмад Кадиров" в Грозни

Тя носи името на бившия мюфтия и президент на автономната руска република Чечения, убит в атентат през 2004 г. Строителството е преустановявано на няколко пъти по време на войните в Чечения. Сградата е построена от турски фирми и осветена през 2008 г. Поради това, че се намира в земетръсен район, джамията е укрепена по последните противоземетръсни стандарти.

Джамията Кул Шариф в Казан

Найголемите джамии в света (СНИМКИ)
netinfo

Наречена е в чест на татарския национален герой Кул Шариф. Заедно със съседната катедрала „Благовещение", храмът се смята за символ на мирното съжителство на мюсюлманското и православното население в руската автономна република Татарстан. Храмът е строен в продължение на девет години и осветен през 2005 г.