Как съдебните психолози разпознават дали даден свидетел или обвиняем казва истината? Има ли типични признаци за лъжа и играе ли някаква роля езикът на тялото? Вижте какво научихме от един германски съдебен психолог:

Най-големите лъжци гледат право в очите

„Няма типични белези за това, че някой е лъжец или говори истината, твърди проф. Нилс Хаберман от университета в Хайделберг - съдебен психолог, който анализира свидетелски показания, за да установи тяхната достоверност. Точно поради тази причина той не обръща внимание на езика на тялото, когато се опитва да разбере дали човекът срещу него казва истината или лъже.

Ето как малките лъжи водят до големи измами

Проф. Нилс Хаберман обучава и бъдещите съдебни психолози, като им обяснява с кои съдържателни критерии могат да си служат.

Важно е да се знае, че онзи, който говори истината, я реконструира. Този, който разказва измислена история, я конструира. Психологът може да разграничи едното от другото в зависимост от това колко детайли има разказът.

Погледът никога не лъже: Очите разкриват истинските ни чувства

Повече детайли в разказа – описания, усещания, емоции, говорят за достоверност. Лъжецът обикновено не се спира на такива детайли. За него е достатъчно трудно да съчини лъжливата си версия, за да мисли за тези подробности и те липсват в разказа му.

Един лъжец не може да си позволи несигурност във фактите – да не помни часа или деня. Когато лъжецът говори за нещо, което не се е случило, той не иска да бъде разобличен като такъв. Ето защо се старае да убеди следователя, че всичко, което казва е истинско.

Вижте във видеото горе един типичен случай на разпит на свидетел, извършен от съдебен психолог
Deutsche Welle