Кладнишкият манастир - за разрухата след земетресението
Кладнишкият манастир - за разрухата след земетресението / снимки: Богдана Лазарова
Кладнишкият манастир - за разрухата след земетресението
55116
Кладнишкият манастир - за разрухата след земетресението
  • Кладнишкият манастир - за разрухата след земетресението

Манастирът "Свети Николай" се намира близо до пернишкото село Кладница. Той е сред значимите обекти в района, пострадали сериозно след земетресението от 22 май. От силния трус са нанесени щети по всички сгради в комплекса, но най-сериозните поражения са в църквата. Затова и Кладнишкият манастир, който е обявен за паметник на културата, се нуждае от спешен ремонт.

Две комисии вече са правили огледи - междуведомствената по бедствия и аварии в Перник и комисия от Регионалния исторически музей в града. Предстои на място да отидат и експерти от Министерство на културата. Това ще се случи точно след осем дни, обеща пред Дарик министър Вежди Рашидов, който вече е сложил подписа си под такава заповед.

Игуменът на манастира отец Рафаил не смее да прави прогнози какви средства ще са необходими дори за първоначалното укрепване на храма. В "Свети Николай" той е единственият монах, а и води службите в църквата.

Легендата разказва, че манастирът "Свети Николай" е построен през 10 век. Други, писмени източници сочат, че това се е случило през 14 век. По време на турското робство има период, в който той е напълно разрушен, изграден е наново през 1841-ва. 171 години по-късно Кладнишкият манастир пак се руши. Пукнатини по таваните и стените в килиите, което ги прави необитаеми, огромни поражения в църквата към манастира (най-вече по стенописите), опасност от рухване на свода на храма. От съображения за сигурност отец Рафаил го е затворил. Хора се допускат само в притвора, където в момента се извършват и богослуженията.

Игуменът на манастира разказа пред Дарик: "След земетресението от края на май, на практика, целият сграден фонд на манастира е пострадал. Сега предстои да дойде финалната комисия от Министерство на културата, като имам уверение, че това ще се случи до 18 юли. И тъй като манастирът е паметник на културата, в компетенцията й е да прецени точно какво ще се върши. Всички сгради на манастира се необитаеми. Освен това сериозно е пострадал храмът. Той е затворен, но аз извършвам богослужения в притвора, там съм пренесъл някои икони, необходими за богослужения. Действително обаче трябва експерти да преценят нивото на пораженията и да започне спешно възстановяване".

Кладнишкият манастир  за разрухата след земетресението
netinfo

На въпрос какво е свършено от края на май досега отец Рафаил обясни: "За щастие имахме вече одобрен план, още от есента, от Института за паметници на културата, който сега е с друго име, за една планова реставрация на храма. Затова веднага започнахме облепване и укрепване на стенописите. Имаме изработен проект и за едно скеле, което да може евентуално да задържи, да предотврати това срутване на свода. Така че сега ще започне временно укрепване. Иначе междуведомствената комисия мина преди около седмица, те изготвиха подробен доклад, направиха и снимков материал. Преди това дойде една комисия от музея в Перник. Те също заснеха и описаха пораженията. И тяхното становище е, че манастирът е опасен за обитаване. Поне докато не бъдат взети мерки за временното укрепване".

Ситуацията в Кладнишкия манастир се усложнява и от факта, че в него от края на май няма и вода. Защо? Отговаря игуменът на манастира: "Това също не е ясно. Дали тази повреда е във връзка със земетресението или не. Това е един много стар водопровод, доколкото знам е изграждан 30-те години на миналия век. Така че е много вероятно следствие на земетресението да се е получила някаква повреда, тъй като водата спря около седмица след него".

Кладнишкият манастир  за разрухата след земетресението
netinfo

На 18 юли комисия от експерти от Министерство на културата ще посети манастира "Свети Николай", обеща в интервю за Дарик министър Вежди Рашидов. Разпореждане за спешен оглед той е дал още на 11 юни, а забавянето му с повече от месец Рашидов обясни с малкия брой инспектори към ведомството, които едва смогват. Министърът каза: "Хората като чуят паметник на културата и автоматично започва да се мисли, че Министерство на културата е всичко. Разбира се, като паметник на културата, министерството трябва да вземе много бързи мерки, да констатира пораженията. Именно затова, аз съм подписал заповед, на 18 юли инспекторатът ще направи оглед. Аз разбирам, че хората искат веднага, ако може да стане, но инспекторатът е малък и въпреки това на всичко откликваме. Много манастири сме обиколили, много църкви, много училища...".

Попитан защо от първото му разпореждане на 11 юни до заповедта за оглед на 18 юли има повече от месец, Вежди Рашидов отговори: "Ние имаме две бедствия. Едното е последното, свързано със земетресението, което създаде малко проблеми. Имаме тежки обекти, а съставът на хората от инспектората е малък. Трудно смогваме да сме навсякъде. Просто хората са преуморени, това е истината и трябва да се каже. Забавянето не е от ленивост, а от преработване. Би трябвало Министерство на финансите да ми даде бройки, но засега, заради кризата, нито едно министерство не получава бройки. Другото бедствие е онова бедствие на безстопанствеността. Когато едно нещо години наред не го обгрижва човешка ръка, когато няма добри стопани, то с натрупването във времето идва и това второ бедствие. Така че няма нищо странно, няма забавяне, просто хората трудно смогват".

Кладнишкият манастир  за разрухата след земетресението
netinfo

И за да не се разчита само на парите, които държавата ще отпусне за Кладнишкия манастир и отстраняването на щетите в него от земетресението през май, стартира и дарителска кампания. Банковата сметка на манастира е:

Манастир "Св. Николай" - Перник
Централна кооперативна банка
IBAN BG56CECB979010D5424300
BIC: CECBBGSF

Чрез Дарик игуменът на Кладнишкия манастир отец Рафаил призова: "Бих отправил една молба към всички, които се чувстват свързани с този манастир или въобще свързани с църквата. Молба към тези, които може и да не са вярващи, към тези хора, които уважават културното наследство на България - всеки, според силите и възможностите си, да помогне. Този манастир е изграден през далечната 1841 година, когато не е имало автокефална българска православна църква. Светият синод е бил в Цариград, не е имало и Министерство на културата, не е имало институции, но хората са успели да го издигнат по някакъв начин и то в тежки времена. Сега, 171 години по-късно, дано всички ние да успеем да го възстановим и да го запазим".