Из личния архив на Осама бин Ладен
Из личния архив на Осама бин Ладен / Guliver/Getty Images

Омразата срещу САЩ и всичко американско е била движещата сила в живота на Осама бин Ладен. Това показват разсекретени документи, иззети при операцията по ликвидирането на шефа на Ал Кайда преди четири години.

Всичко за ликвидирането на Осама бин Ладен четете тук

Никога досега не са били публикувани толкова много лични документи и писма на Осама бин Ладен. Надзорната служба, контролираща работата на американските тайни служби, помести в интернет повече от 100 отделни документа в превод на английски език. Записките и писмата на Осама бин Ладен хвърлят светлина както върху стратегическите му планове, така и върху неговия личен живот.

Осама и "Ислямска държава"

Чак до смъртта си Осама бин Ладен е бил изцяло отдаден на най-важната си цел: да се избиват американци и да се атакуват американски цели - навсякъде по света. Посланието му до различните групировки в състава на Ал Кайда гласи: "Трябва да се концентрираме върху избиването на американското население и неговите официални представители".

На джихадистите от Северна Африка Бин Ладен е заръчал да се откажат от идеята за създаване на "Ислямска държава". "Той се е тревожил, че сред жертвите на терористите от тази групировка, станала по-късно известна именно под името "Ислямска държава", има и много мюсюлмани", казва експертът по въпросите на тероризма Питър Бъргън, който се е запознал подборно с разсекретените документи. По думите на Бъргън, шефът на Ал Кайда е вярвал, че все още е рано да се преминава към създаването на единна Ислямска държава. Вместо това Бин Ладен е настоявал всички усилия да се концентрират върху организирането на нападения срещу САЩ, които той смятал за "предводител на неверниците", а победата над американците - за "върховен религиозен дълг". Една от големите цели на Бин Ладен била в Афганистан да бъдат избити поне толкова американци, колкото във войната във Виетнам.

Разсекретените документи показват ясно, че ръководството на Ал Кайда се е чувствало силно застрашено от американските военни и тайните служби на САЩ. Бин Ладен се е страхувал от американските дрони, тревожил се е заради влошаващото се финансово състояние на неговата терористична организация, надушвал е рисковете, свързани със собствената му сигурност, и често е предупреждавал другите водачи на организацията да използват сигурни (кодирани) комуникационни връзки.

Шефът на Ал Кайда е смятал имейлите за недостатъчно сигурни и затова е отхвърлял този вид комуникация. Вместо това е разчитал на куриери. По ирония на съдбата именно един от неговите лични куриери издава на американците скривалището му в Пакистан, което в крайна сметка води до неговото ликвидиране.

"Бог не беше с нас"

В едно от публикуваните писма Осама бин Ладен изразява разочарованието си от провала на няколко терористични нападения. Във въпросното писмо той пише следното: "Нямахме късмет и Бог не беше с нас". Мишена на тези провалили се нападения били голям газопровод в Русия, американското посолство в Москва, няколко обекта във Великобритания, както и американски граждани в Дания. В писмото се говори за "трима братя", които били натоварени със задачата да извършат едно от тези нападения, но впоследствие ръководството на Ал Кайда изгубило връзката с тях. В писмото Бин Ладен обяснява също така, че като "оръжия" за извършването на атентати трябва да се използват не само самолети, но и газови и дизелови цистерни, влакове и автомобили.

Сред разсекретените лични документи на Осама бин Ладен е и списък с книги и други документи, които шефът на Ал Кайда е бил запаметил на компютъра си. Бин Ладен очевидно се е интересувал не само от тероризъм, но и от теми като климатичните промени и опазването на водните ресурси. Чел е както книгата на Боб Удуърд "Войните на Обама", така и произведения на Ноам Чомски.
Грижовен баща и съпруг

Разсекретените документи съдържат и информация за човека Осама. Личната му кореспонденция с неговите 4 жени и 20 деца го представя като грижовен патриарх. Така например Осама е планирал до най-малката подробност сватбените тържества на децата си и лично се е грижел за сигурността на своите съпруги.

За историците, които проучват последните години от живота на Осама бин Ладен, прекарани в скривалището в Пакистан, разсекретените документи са истинска съкровищница. Очаква се да бъдат публикувани още документи от личния архив на някогашния терорист номер едно.