Жените в Иран постепенно получават повече права: много от тях работят, а отскоро им е позволено и нещо, което дълго време беше немислимо. Вижте историите на две иранки, които се наслаждават на новата си свобода:

Иранката Баран Хадизаде Сохи не може без мотора си. Тя е състезателка по мотокрос. В Иран има сомо 6 такива жени. Всъщност тези иранки нарушават закона. От революцията през 1979 година на жените в Иран е забранено да карат мотор.

„Бързите скорости ми дават адреналин и ме карат да се чувствам добре. Това е единственият вид спорт, който ме отпуска. Никой друг спорт не може да ме накара да се чувствам така. Мотокросът ми носи щастие, любов и бързи скорости, казва Баран.

Защо жените в Иран не могат да ходят на мач

Само преди 10 месеца жените в Иран са получили разрешение да карат на писти. На иранките бе обещано, че в бъдеще ще се радват на повече права. Поне това каза президентът Рохани - малко следа като бе преизбран. Една от целите е по-малко дискриминация - особено на трудовия пазар.

Влиятелен ирански духовник порица работещите жени

Азаде Сепасгозар е една от първите жени предприемачи в Иран.

„Времената се промениха. Когато започнах моя бизнес не беше както сега. Тогава на трудовия пазар също имаше жени, но те бяха твърде малко. Постепенно все повече жени започнаха да работят, дори да заемат ръководни позиции. Иранското общество е все по-склонно да приема присъствието на жените на трудовия пазар и за нас е много добре, че и ние, жените, можем да работим за себе си", казва Азаде.

И още по темата:

Надникване зад бурката

Тези жени са "уличници", обект на похот и презрение

Обезглавяват ги заради изневяра

Саудитка осъдена на десет удара с камшик за нарушаване на забраната жени да шофират

Жени, арестувани за шофиране в Саудитска Арабия, са изправени пред съд за терористи
Deutsche Welle