/ iStock/Getty Images
Уникален във всяко отношение - такъв трябва да е Неом, футуристичният град, който Саудитска Арабия ще строи в пустинята. Той ще е 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ще включва и ски курорт, и ще е най-екологичният в света, пише Deutsche Welle.

Проектът на Саудитска Арабия за изграждане на супермодерен град насред пустинята звучи като Science Fiction: представете си го като просека в пясъците, дълга 170 километра и широка 200 метра. Неом, както ще се казва футуристичният град, ще има стени с височина 500 метра и ще бъде 33 пъти по-голям от Ню Йорк.

Отвън ще бъде изцяло в огледала, които ще отразяват слънчевите лъчи, а вътре ще предлага прохладни градини и място за девет милиона жители. Те ще се придвижват с подземна високоскоростна железница, но концепцията е за децентрализиран транспорт, т.е. нито една отсечка няма да отнема повече от 20 минути. Необходимата на Неом енергия ще се добива 100 процента от възобновяеми източници.

На бъдещия град се възлагат много очаквания

Плановете за построяването на град в пустинята са факт още от 2017-а, а миналата година саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман представи детайли за дизайна на Неом, наречен "The Line". Сега проектът добива още по-ясни контури. Очевидно с наближаването на 2024-а година, когато започва набирането на средствата за него, стартира и мащабна рекламна кампания за футуристичния проект. 

В първата фаза от строителството ще бъдат вложени 319 милиарда долара, половината от които трябва да бъдат набрани от външни инвеститори. Неом е част от по-голям проект, наречен "Визия 2030", който трябва да осигури независимост на икономиката на Саудитска Арабия от петрола и възможности на саудитската борса да намери място сред трите най-големи в света.

През 2026-а година Неом трябва да има 450 хиляди жители, през 2030-а в него вече ще живеят между 1,5 и два милиона души, а през 2045-а - девет милиона. Той ще има собствен ски център, наречен Trojena, с който Саудитска Арабия смята да кандидатства за домакинство на Азиатските зимни олимпийски игри.

Бъдещият град на суперлативите ще бъде и един от най-екологичните в света: компактният му дизайн ще позволява да се намали производството на отпадъци, а местоположението му е "перфектно за добиването на ток от вятър и слънчева енергия", уверява принц Бин Салман.

Визия или мегаломания?

Дали това, което днес звучи като утопия, въобще може да бъде реализирано някога, засега не е ясно. В "Зюддойче цайтунг" архитектурният критик Герхард Матцих казва за проекта иронично: "Сякаш Господ си е забравил линеала в пустинята". А потребители в Туитър правят паралели с мега-проекта на нацистите за почивния комплекс "Прора" на остров Рюген.

През 2020-а година стана ясно, че заради бъдещия град е трябвало да бъдат изселени десетки хиляди жители на различни селища. По този повод саудитската активистка Аля Алхуаити заяви пред "Шпигел" следното: "Неом възниква върху нашите кръв и кости". Според правозащитничката принц Мохамад бин Салман иска да се покаже като реформатор, но отново демонстрира най-бруталната си страна.

Има опасения, че проектът ще се изроди в един вид дистопия: в града с формата на цигара и 500 метра високи стени ще бъдат затворени бедните, наблъскани в тесни и мрачни апартаменти. А богатите ще си осигурят приятни местенца извън Неом и ако има стане много горещо, винаги ще могат да потърсят спасение от жегите в най-близката планина.

 
Deutsche Welle