Дунав е сред десетте най-застрашени реки според доклад на екоорганизация
Дунав е сред десетте най-застрашени реки според доклад на екоорганизация / netinfo

В последния си доклад „Топ 10 на най-застрашените реки в света”, който излиза в навечерието на Световния ден на водата - 22 март, международната природозащитна организация WWF включва Дунав сред десетте реки, изложени на силен риск заради строителството на язовири, замърсяването и промените в климата.

Светът набавя питейната си вода предимно от реките, но много от тях постепенно пресъхват или биват променяни до неузнаваемост. Това може да доведе до сериозен недостиг на питейна вода и загубата на приходи от риболов и производство на храни, които досега са били считани за даденост. "Трябва да осъзнаем, че заради лошото планиране и недостатъчното опазване на природата водата и ползите от нея няма да текат вечно", се казва в доклада на международната организация WWF.

Изграждането на канали и строителството на язовири през последните 200 години са довели до загубата на над 80 на сто от първоначалната заливна територия по течението на река Дунав и основните й притоци.

В Трансевропейската транспортна мрежа на Европейския съюз (TEN-T) се планира изграждането на инфраструктура, която заплашва много от най-ценните места по Дунав. Това включва долината Вахау в Австрия, както и цялото средно и долно течение на реката в Унгария, Сърбия, България и Румъния. Ценни влажни зони върху близо 1000 км от течението на река Дунав могат да бъдат унищожени, ако се реализират плановете за Транспортен коридор номер 7, част от TEN-T. Увеличаването на каналите на река Дунав заплашва не само да унищожи растителните и животинските видове и ценните влажни зони, но ще доведе и до проблеми с предпазването от наводнения.

В същото време каналите ще се отразят на нивото на реката, което може да влоши снабдяването с питейна вода на 20 милиона души в региона. Над 85 на сто от течението на река Дунав може да не успее да отговори на критериите на Рамковата директива за водите на Европейския съюз, която иска да допринесе за "доброто екологично състояние" на всички европейски водни басейни до 2015 г. "Някои национални и европейски планове заплашват да превърнат Дунав в канал за кораби", казва Кристине Братрих, ръководител "Води" в Дунавско-Карпатската програма на WWF. "Това е скъпо и ненужно. Достатъчно е да използваме доказаните технологии, логистика и иновации, за да пригодим корабите към реката, а не реката към корабите", допълва тя.

Дунав е единствената европейска река, спомената в доклада на WWF. Останалите са Яндзъ, Меконг, Салуин, Инд и Ганг в Азия, Нил в Африка, Ла Плата в Южна Америка, Рио Гранде/Рио Браво в Северна Америка и Мъри Дарлинг в Австралия.

"Проблемите със сладката вода в света са много по-големи от сбора от проблемите на десетте реки от доклада. Той обаче показва до каква степен необузданото развитие спира възможността на природата да посрещне нашите нарастващи нужди", заявява Джейми Питък, директор на Глобалната сладководна програма на WWF. "Трябва да променим нагласата си още сега или в съвсем недалечно бъдеще ще трябва да си платим", допълва той.

Дунав е наричана "европейска линия на живота". Реката преминава през 10 европейски държави между планината Шварцвалд в Германия и Черно море. Това е втората по дължина река Европа със своите 2780 км, като тя минава през най-много държави. Дунав и притоците й преминават през 19 държави и покриват над 800 хил. кв. км. Четири от европейските столици са разположени на Дунав, а поминъкът на милиони хора зависи от реката. 23 млн. души черпят питейна вода от Дунав, други се занимават с риболов или туризъм. (БГНЕС)