Догадки година след трагедията с малайзийския боинг в Източна Украйна
Догадки година след трагедията с малайзийския боинг в Източна Украйна / снимка: БГНЕС

Малайзийският пътнически боинг, разбил се в Източна Украйна, не е бил свален от украински самолет. Това доказват според руския в. "Новая газета" материали, събирани от негови експерти и журналисти в течение на година след катастрофата.

Сред поверителните документи, цитирани в материала, има доклад на руски военни инженери от концерна "Алмаз-Антей", произвеждащ средства за противовъздушна отбрана, включително ракети "Бук". Авторите заявяват, че е "най-вероятно самолетът да е бил разрушен във въздуха от зенитна управляема ракета 9М38М1 с бойна част 9М314М, която е основната ракета на зенитно-ракетния комплекс "Бук-М1".

Това прави абсолютно несъстоятелна версията на руското федерално следствие за някакъв украински Су-25, който уж свалил въздушния лайнер, коментира в специален брой по повод годишнината от трагедията изданието, цитирано от Би Би Си.

Боинг 777 на малайзийските авиолинии, изпълняващ полет от Амстердам за Куала Лумпур, бе свален от ракета на 17 юли 2014 г. в източноукраинската Донецка област. Загинаха всички на борда. Повечето от 298-те пътници бяха холандци. Украйна и САЩ твърдят, че самолетът е бил свален от сепаратистите в Източна Украйна с ракета, доставена им от Москва. Русия обвинява украинските сили.

"Новая газета" помества и интервю с Олег Захарчук - висш командир от украинската военна авиация, все още неразпитан от разследващите случая, включително от международни експерти. Според него, през светлата част от денонощието във въздуха не е имало нито един боен самолет от украинските ВВС, което би могло да се докаже с данни от А-50 - специален руски самолет за далечно радиолокационно откриване и управление. Още не се знае обаче дали следствието разполага с такива данни. Нито дали международната комисия за разследване на инцидента има достъп до материали на украинските и на руските военновъздушни сили по повод 17 юли 2014 г., пише всекидневникът.
Не е установено със сигурност дали ракетата е стартирала от Снежни или от

Зарошченски район на Донецка област. При все това може да се твърди, че на 17 юли м. г. Зарошченски е бил контролиран от сепаратистите и там не са били видени никакви "Букове". Затова пък жители на Снежни твърдят, че ракетата е изстреляна от тяхна територия, посочва "Новая газета".

Отговорност за катастрофата трябва да понесат всички, твърди вестникът - и онези, които са изстреляли ракетата "земя-въздух", и онези, които са я доставили до мястото на пуска, и хората, които не са гарантирали сигурността на полетите над страната си, и хората, решили да спестят пари и да не променят маршрута на пътническия самолет.

"Идиотската война, разпалена в Източна Украйна, е следствие от корупцията, процъфтявала през управлението на президента Янукович и подкрепяна тогава от Москва. Точно тази корупция бе причина за войната, а войната пък предизвика поредния етап от корупцията, свързан с нова подялба на стратегическа собственост, продажба на ракети, контрабанда и огромен брой разнообразни "патриоти" - било то в Русия или в Украйна, за които Родината започва и свършва в собствения банков сейф. Всичко това е отвратителна, мръсна безкрайност, в която рухва животът на хиляди хора", заключава "Новая газета".

Източник: БТА