Чехите отвръщат с хумор на политическата криза в страната
Чехите отвръщат с хумор на политическата криза в страната / netinfo

"Коя е най-голямата неправителствена организация в Европа? Република Чехия." Парламентарната парализа, която блокира от 6 месеца съставянето на стабилно чешко правителство, е храна за доста вицове в тази обичаща черния хумор страна.

Лидерът на либералната десница Мирек Тополанек, който спечели парламентарните избори през юни, без да си осигури необходимото мнозинство в парламента, се бори от тогава да сформира нов кабинет. Социологическите допитвания показват, че чехите започват да се уморяват от тази ситуация, но те все пак съумяват да реагират на нея и с хумор.

Така например чешки телефонен оператор поде по интернет пародия на рекламна кампания по повод коледните празници, в която ухиленото лице на местен комик е заменено с физиономията на Мирек Тополанек. "Можехме да създадем едно нормално правителство, едно привлекателно правителство, но казахме не", заявява Тополанек от рекламата, преиначавайки оригиналното рекламно послание на телефонния оператор.

В друга пародийна версия на същата реклама най-големият политически противник на Тополанек, лидерът на социалдемократите Иржи Пароубек възкликва : "Когато ние сеем безредие, не забравяме никого."

Номиниран за премиер в началото на септември, Тополанек трябваше да подаде оставка само 38 дни по-късно, защото не спечели вота на доверие на депутатите, като постави по този начин рекорд по бързина в посткомунистическата чешка история.

Повторно номиниран в началото на ноември, той води оттогава трудни преговори с другите партии, по-специално със социалдемократите, за да намери компромис.

"По какво се познава един министър? Ами по това, че седи в автомобил, който не се движи", се казва в популярна чешка гатанка, в която се прави намек за лимузините с шофьори на властимащите и за настоящата липса на изпълнителна власт в страната.

Политиците също предпочитат да се смеят на положението. Така например представител на чешката десница, запитан в началото на месеца от журналист дали има надежда Чехия да се сдобие с ново правителство преди празника на Свети Никола на 6 декември, отвърна жлъчно: "Преди празника на Свети Никола, но през коя година?"

Чешки ежедневник писа неотдавна в редакционна статия, че за да се излезе от политическата криза, трябва семейството на Хабсбургите да поиска да си върне цялата държава, а не само замъка в Бохемия, за който императорската династия представи официална молба за реституция.

Отзвук на политическото разочарование, което се долавя в допитванията на общественото мнение, е вицът, в който един чех пита друг: "За кого гласува?". "За комунистите", отговаря другият чех. "Това го знам, но за коя партия?", пита първият.

Политически анализатор обяви, че заглавието на новата програма на десницата "Седем смели реформи за бъдещето" е било вдъхновено от заглавието на западния уестърн "Великолепната седморка", което на чешки е преведено като "Седем смели мъже".

Горд с тази програма, която послужи за основа на политическите преговори, Тополанек обеща да представи правителството си до края на миналата седмица, но отново отложи обявяването на кабинета. /БТА/