Българската природа - ту я има, ту я няма
Българската природа - ту я има, ту я няма / снимки: Sofia Photo Agency, архив

Въпреки че е на предпоследно място в Европа по дял на природни паркове и резервати - с едва 5%, при 17% средно за ЕС - България продължава да унищожава природата си. И то заради вездесъщите частни интереси...

През 2008 г. експертът по екологични оценки Вълко Бисеров описал в свой доклад наличието на защитени животински видове по Северното Черноморие, в района на Иракли. Две години по-късно експертът е нает от инвеститор да изготви оценка за съвместимост на проекта му с екологичната мрежа НАТУРА 2000. Тогава Бисеров написал, че на същото място няма защитени видове и никога не е имало.

Заради подобни „фокуси" ту има, ту няма ценни видове. Заради лъжеeкспертизи и зелена корупция България може да се „похвали" с 12 наказателни процедури за унищожаване на биоразнообразието - най-много сред страните членки на ЕС, изтъкват български природозащитници.

Непослушните си патят...

„Няма нито една оценка за съвместимост на инвестиционните проекти с екологичната мрежа НАТУРА 2000 у нас, която да е качествена и да отговаря на европейското екозаконодателство", твърди експертът Андрей Ковачев от коалиция „За да остане природа в България". Затова еколозите подготвят жалба до Европейската комисия за цялостна липса на опазване на НАТУРА-зоните.

Ако Европейската комисия уважи жалбата, строежи на пречиствателни станции, магистрали, жп линии, ВиК, одобрявани в разрез с европейското законодателство от началото на 2007 г. досега, няма да имат право на европейско финансиране. Което означава, че ще бъдат спрени. Целта на тази крайна мярка е българското правителство да промени Закона за биоразнообразието, за да се гарантира спазването на екологичните норми.

„България е на предпоследно място по дял на защитени територии в Европа - едва 5%. И въпреки това изсичаме, застрояваме или закриваме защитени зони заради частни интереси", казва Тома Белев - председател на Асоциацията на парковете в България. Средно за Европа процентът на опазваните територии е 17%. Лидер е Германия - с 57 на сто защитени територии.

Хаосът и отсъствието на смислено отношение към природата, както на теория, така и на практика, е добра хранителна среда за злоупотреби и дори за заплахи. Преподавателят по фитоекология в Софийския университет Росен Цонев признава, че е бил заплашван със смърт от инвеститор с апетити към изграждане на ветрогенератори, заради възможна „неблагоприятна експертиза". Оценката на експерта за съвместимост с екомрежата НАТУРА 2000 не се харесала и на строител на голф игрище на българското Черноморие.

Узаконената екокорупция

И лобистките поправки на законите са част от случващото се на зеления български терен. На 9 юли бе предложен за обществено обсъждане проект за нов Закон за горите. „Проектозаконът е крачка назад в зелената политика на ГЕРБ и е поредният опит за узаконяване на екокорупцията", реагираха от коалиция „За да остане природа в България".

В становището си до правителството еколозите написаха, че проектозаконът за горите обслужва лобистки интереси за застрояване на природни паркове. Ще назовем само три от многото примери: плановете за нова ски зона в Природен парк Витоша, намеренията за застрояване на Природен парк Сините камъни, изграждането на нов лифт в Национален парк Пирин, което е било разрешено без задължителната екооценка.