Биопочивка в Източните Родопи
Биопочивка в Източните Родопи / снимки: Марта Младенова
Биопочивка в Източните Родопи
44595
Биопочивка в Източните Родопи
  • Биопочивка в Източните Родопи

Днес се отбелязва един малко странен празник - денят на биоземеделието в Източните Родопи. Някои определят биоземеделието като бъдещето на България, други - като поредната модна прищявка, заради която хората започват да дават луди пари. Особено след кризата със смъртоносния щаб на бактерията Ешерихия коли. В следващите минути обаче ще се срещнем с едно семейство, което се занимава с множество „био" неща - биоживотновъдство, биопчеларство, биозеленчуци и даже биотуризъм. С Бети и Ники от Горно поле вече сме се срещали веднъж, преди около два месеца, но този път ще надникнем отблизо в ежедневието им.

В Източните Родопи има множество райски кътчета, в които спокойствието и природният начин на живот са взели връх над шума и напрежението в градска среда. Благовеста и Николай Василиеви или просто Бети и Ники, както ги познават всички, избират именно животът на село и канят всеки, който иска поне за ден или два да опита да живее по техния начин, в тяхната ферма - Дивата ферма в Горно поле.

Защо двамата съпрузи избират биоземеледието ли, за Ники отговорът е прост - той не знае друг начин за гледане на животни. „Аз съм химик по образование и знам какви поражения могат да се нанесат на природата с изкуствените препарати", допълва от своя страна Бети. Затова на двамата не им е трудно да вземат решение, продават апартамент в града и се заселват на село, където отглеждат четирите си деца. Най-голямото от тях обаче вече е в града, за да може да продължи образованието си в елитно училище. Бети и Ники са категорични, че и четирите им деца растат щастливи и възпитани и няма да преживеят културен шок, когато отидат да учат и следват в града.

Биопочивка в Източните Родопи
netinfo

Закуска по рецептите на баба

Макар че се наслаждават на спокойствието и чистия въздух, за Бети и Ники всъщност няма и миг почивка, затова говорим с тях, докато приготвят гьозлеми (тестено изделие със сирене, подобно на мекица) и баница за гостите на фермата, по рецепта на бабата на Бети. Туристите ги хапват с биомед и сладко, на масата задължително има мляко, чай и кафе. Бети приготвя всяка гозба, която сервира на гостите си сама, за да е сигурна в качеството й.

Животните се отглеждат по абсолютно биологичен начин и дори месото се изнася за чужбина. Скоро Бети и Ники ще получат сертификат за производители на биомесо. При зеленчуците нещата стоят по абсолютно същия начин - в градината не се използват изкуствени торове и разтвори, с които да се унищожават плевелите. Затова работата е много повече, а градината винаги изглежда „обрасла". За сметка на това на един стрък има повече домати, отколкото в случаите, когато се отглеждат в парник.

Вкусотиите на Бети и Ники могат да бъдат съобразени с всеки вкус. Домакинята винаги пита гостите си още при резервацията дали имат изисквания към храната. Често посрещаме чужденци, а много от тях са вегетарианци, обясняват домакините. Освен това се срещат хора, които не харесват определен вид храни или имат алергии.

Биопочивка в Източните Родопи
netinfo

Време за разходка

Ежедневието на Бети и Ники е изпълнено с работа и те нямат време за много разходки. Те се грижат за животните, поддържат градината си, имат кошери с биопчели, а и поддържат база за селски туризъм. За гостите им обаче има множество развлечения - например, разходка в планината и наблюдение на птици.

Според Йохан Бекхьойс, представител на холандска неправителствена организация, в България има райски птици. „Вие живеете в една от най-добрите страни в Европа за птиците - имате и големи птици, които ядат малки животинчета, имате и малки птички, които пеят прекрасно. Вие имате всичко - планини, морски бряг, долини. Каквато и птица да сте, вие може да си намерите място за обитаване в България.

В Холандия, ние никога не сме виждали такива птици, у нас те са само кафяви и черни, а тук, в България - има райски птици", категоричен е Бекхьойс. В района има и специален център на лешоядите. Според експерта наблюдателите на птици от цяла Европа биха предпочели България пред Испания, защото у нас е два пъти по-евтино. Специално в Източните Родопи има и множество разработени екопътеки, които позволяват приятна разходка сред природата. В Източните Родопи могат да се наблюдават и различни уникални видове - например, каракачански коне или тарпани. Именно в тази местност е пълно и с ендемитни растения, допълва експертът. Планината предлага и невероятен букет от билки.

Биопочивка в Източните Родопи
netinfo

Биопроизводителите: едновременно адвокати, икономисти и...врачки

Бети и Ники никога не се плашат от много работа, но от проблемите с държавната администрация - да. „За да бъдеш биопроизводител трябва да си едновременно адвокат, икономист и врачка", категорични са съпрузите. Адвокатите трябва да могат да се оправят с различните завоалирани текстове в регламентите и наредбите, които постоянно се променят, а врачките - да предричат каква ще бъде промяната утре. По думите на Бети и Ники често пъти се публикуват наредби със задна дата, което е огромен проблем, защото „от нищото човек може да се окаже мошеник". „Все пак нашата работа не е да ровим по цял ден в интернет и да следим всичко, а да ходим след животните и да се грижим за тях, да си гледаме нивата, градината", категорична е Бети. „Това е България, това е действителността у нас", тъжно заключава Бети.

Тук остава въпросът - защо за нас, българите, „Това е България" означава - бюрокрация и проблеми, а за чужденците - България е домът на райските птици. И още по-големият въпрос, защо когато някой се опитва да живее така, че да опазва природата и да разкрива най-красивото от България, се сблъсква с държавната администрация, а не получава помощ от нея?