Абитуриенти отказват скъпи тоалети, помагат на болни деца
Абитуриенти отказват скъпи тоалети, помагат на болни деца / netinfo

Абитуриентите от столичната Втора английска гимназия решиха да се откажат от скъпите си дрехи и да посветят бала си на една благородна кауза - да помогнат на деца с рядкото генетично заболяване "епидермолизис булоза". И вместо панаир на суетата да се получи панаир на добротата и надеждата.

Да направиш добро

Идеята е била на две момичета - Виктория Василева и Гергана Върбанова. Според Гергана последният ден на изпращането се превръща в панаир на суетата, измества се истинският акцент на празника, купуват се скъпи тоалети.

"Искахме да върнем истинската същност на празника и да направим нещо добро в този наш последен учебен ден", сподели тя. Своята кауза те са избрали случайно, попаднали са на случаите на "пеперудените деца" в интернет. Дотогава те дори не са чували за тях, но след това са прочели за начинът им на живот, това е докоснало двете момичета по  особен начин, който "не позволява да подминеш и да останеш безучастен". Според Даяна те не просто са ги подкрепили, но в действителност са станали съпричастни към тяхната болка. Не е имало никакви дебати сред учениците, всички категорично са се съгласили и са подкрепили каузата. Целта им е да се привлече вниманието към "пеперудените деца". Те искат да запознаят възможно най-много хора с това заболяване, тъй като много малко от тях с чували за него.

Пеперудените хора

Васил Николов от "Сдружение на пеперудените деца" разказа за заболяването. От 1996 година в България съществува това сдружение на болните от булозна епидермолиза или така наречените "пеперудени хора". Наричат хората с това заболяване "пеперудени хора", защото кожата им е толкова крехко захваната, като прашец по крилцата на пеперудите. Заболяването е генетично. За съжаление,  при една от формите, в които е разпространено, преживяемостта на децата е само между 4 и 6 месеца. В България са регистрирани около 100 човек със заболяването, а голяма част от тях - 60-70% са с най-леката форма. Децата, които са с най-големи проблеми, с една от формите, която е най-агресивна, са 4 в момента. Възрастта им е между 2 и 7 години. Инициативата на учениците е насочена точно към тях. Николов обаче не е съгласен, че малко хора знаят за това заболяване.  От сдружението от години се борят на тези деца да им бъдат отпуснати средства. "Пеперудените деца" имат нужда от ежечасни грижи. Родителите не могат да осигурят специални незалепващи превръзки, които предпазват от многобройните рани и от инфекции. Грижата за едно такова дете надминава 2500 лева. Според него трябва да се промени съзнанието на хората.

"Най-важно е, че те, в малките си главици, са надминали министерства, президентство, министър-председател и много други хора, които са отговорни за живота в нашето общество. Не е важна сумата, която ще се събере, важна е идеята", казва той.

На празника младите хора ще се появят спортно облечени, с най-обикновени бели тениски, вместо със скъпи рокли и обувки, а спестените пари от тоалети ще дарят. На тениските им ще бъде изписано логото на кампанията им - "Панаир на суетата" като суетата ще бъде задраскана, а ще пише "Панаир на добрината".

Вече има и други училища, които са изявили желание да подкрепят тази кауза. Тепърва ще обсъдят с тях как могат и те да се включат. Абитуриентите имат и страница във фейсбук и много хора вече искат да помогнат. Родителите им също ги подкрепят.


Благородна инициатива е започнала и в Стара Загора. Група във фейсбук е стартирала набиране на дрехи и обувки, които ще бъдат дарени на абитуриенти от социалните домове в Стара Загора и областта. Вече са уредени безплатни снимки с рокли и костюми.

"Заедно можем да помогнем на тези деца", категорични са младите хора.