/ iStock
Настоявам прокуратурата да разследва автентичността на подписите, събрани в подписка, инициирана от Инициативен комитет, срещу изграждането на Социален дом за хора с увреждания в с. Желязово, община Камено. Подал съм сигнал да прокуратурата, за да се установи дали става въпрос за документ с невярно съдържание, каза пред журналисти кметът на община Камено Жельо Вардунски.

Изказването му бе по повод твърдението на председателя на Инициативния комитет Емил Гепов, че жителите на селото са в готовност за протестни действия, ако Социалният център бъде преместен в селото. Към този момент домът се намира в с. Русокастро.

"Силно ме усъмни тази подписка, в която са събрани подписи на 109 души. Разпоредих на кмета на с. Желязово да бъдат проверени разписалите се лица. Оказа се, че трима от тях са в чужбина, а други близо 25-26 души нямат постоянен или настоящ адрес в селото. Не вярвам да пристигнат заради подписката", заяви Вардунски. 

Бургаско село готви протест срещу изграждането на Дом за хора с тежки увреждания

"Обърнах се към компетентните органи, защото това е единственият начин, по който може да се установи истинността на документа. Дори и близки да са положили подписи под имената на свои роднини или съседи, призовавам ги да кажат истината, защото ще настоявам за графологична експертиза", заяви кметът.  
Твърдението на Гепов пред БТА, че потребителите на Социалния дом са агресивни хора, не е истина, подчерта Вардунски. По думите му домът съществува от дълги години на територията на община Камено, и до момента не е имало сигнали и случаи на агресия от страна на обитателите му. 

За да успокои жителите на с. Желязово, Вардунски съобщи, че процедурата по преместването на Социалния дом в селото е прекратена. Отправено е предложение към социалното министерство, в района на съществуващия в с. Русокастро дом, да бъдат изградени съвременни къщи, където да бъдат настанени обитателите му. 

"Министерство не е много съгласно, но мисля, че ще се стигне до някакъв консенсус. Ако министерството не приеме предложението - просто този проект няма да се случи", коментира Вардунски. 


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня