/ Борислав Курдов, архив
Четири политически формации попадат със сигурност в 44-тото Народно събрание, според данните от социологическо проучване на "Барометър България", направено между 6 и 10 март.
 
Анкетата е направена по телефона, сред 1012 българи с избирателни права. Проучването е реализирано със собствени средства.

Галъп: Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени
 
Близки са резултатите между първите три. По-малко от процент е разликата между ГЕРБ и БСП (19,1 на сто и 18,3 процента), а Обединените патриоти биха взели 14,4 на сто. Четвърта сила е ДПС с резултат 5,1 на сто, ако изборите за народни представители бяха днес.
 
Ако изборите бяха днес, ГЕРБ биха взели 19,1 на сто, БСП - 18,3 на сто, Обединените патриоти - 14,4 процента, ДПС - 5,1 на сто. Партия ВОЛЯ събира подкрепа на 3,9 на сто от избирателите, а Реформаторският блок - 3,5 на сто, което доближава тези две формации до 4-процентовия праг за влизане в парламента.
 
2,6 процента събират останалите формации, регистрирани за участие на изборите на 26 март.
 
Няма да има машинно гласуване на тези избори

Над 60 процента от анкетираните посочват, че ще гласуват на изборите със сигурност.

Малко над 15 на сто от българските избиратели - 1 млн. граждани декларират, че ще вземат решение в последния момент дали ще гласуват и кого ще подкрепят.

Близо 1/2 от тях посочват, че симпатизират на Обединените патриоти, а останалите се разпределят по равно между БСП, ГЕРБ и "Не подкрепям никого".
 
Твърдо заявилите, че няма да отидат до избирателните урни, са 18 на сто. Не е ясно как ще се отрази на избирателната активност, а и на резултата за партиите, фактът, че Конституционният съд отмени задължителното гласуване, уточняват социолозите.
БТА