Общинските администрации трябва да осигурят на гласоподавателите ръкавици, с които да гласуват на машините в неделя.

Целта е да не се използват гелообразни дезинфектанти, които могат да увредят машините, обясни по време на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

„Картите и машините може да се дезинфекцират само с до 75% спирт“, заяви още Матева.

В петък пред сградата на Народното събрание на "Княз Александър I" ще се проведе пробно гласуване с машини. Всеки може да се упражни между 10 и 12 часа.

От избирателната комисия напомниха на гражданите, които ще гласуват с машини на предсрочните парламентарни избори как трябва да процедират с техниката.

„Избирателите трябва да натискат леко картата докато се чуе щракване и да се визуализира бюлетината. След това трябва да изчакат разписката да се отпечата без да я дърпат, защото това може да предизвика проблеми. След взимането на разписката се изважда картата и се връща на представител на СИК“, каза говорителката на ЦИК.

От там заявиха, че единствено те ще взимат решения в неделя за прекратяване на машинното гласуване и преминаване към хартиени бюлетини ако някъде се появят проблеми.

ЦИК
БТА

От ЦИК съобщиха още, че на отделни места кметовете са дали разпореждания да се прекъсва гласуването за дезинфекция, което е недопустимо.

„Има указания от здравните власти дезинфекциите да се правят успоредно с гласуването. Застъпници, наблюдателите и другите лица не могат да бъдат карани да напускат помещението, за да се извършва дезинфекциране“, категорична бе Росица Матева.

В началото на изборния ден всяка СИК трябва да разпечата от машината така наречения криптографски идентификатор. В него се съдържа системен хеш код. Екземпляр от този код ще бъде предоставен на всяка секционна избирателна комисия в запечатан плик заедно с изборните книжа. Членовете на комисията ще трябва да сравнят двата кода и ако те са еднакви, това означава, че машината е с инсталиран сертифициран софтуеър.

Във връзка с появилия се в интернет клип на партиен лидер, който има машина за гласуване в хола, а детето му си играе с нея, от ЦИК напомниха, че са предоставили по една такава на партиите и коалициите, които са пожелали. Целта е била да демонстрират на избирателите си в кампанията как да гласуват машинно.

"Ако някой си е позволил да даде машината на детето си да играе с нея е негова личност отговорност. Той не притежава машината, а са предоставени с пълномощия на представители на партиите и коалициите. Тези машини не са евтини, но са и много издържливи“, коментира Матева.