В шест секции в Многомандатен избирателен район (МИР) 29 - Хасково ще се извърши повторно преброяване на бюлетини по разпореждане на Районната избирателна комисия (РИК). Това съобщи председателят ѝ Добромир Якимов. 

„Повторното преброяване ще забави значително приключването на работата ни, още повече, че една от секциите е от отдалечена община – от Маджарово, и се издирва съставът ѝ, за да бъде върнат отново в РИК“, обясни Добромир Якимов.

Изненада на вота в Хасково: Чували ще се отварят и преброяват отново

По думите му в секционните избирателни комисии (СИК), където ще се брои наново, проблемите са много и не може да се установи действителния вот. Около 30 % от изборните книжа, които до 10:00 часа са минали през РИК, са с грешки, уточни още Добромир Якимов. 

БТА


„Измина една много тежка вечер. Според изчисленията на екипа на „Информационно обслужване“ на тези избори за Народно събрание и Европейски парламент числовите данни, които е трябвало да бъдат пресметнати и въведени от секционните комисии, са се увеличили три пъти в сравнение с последния вот за местни избори“, коментира още той. 

Председателят на РИК смята, че финансовият стимул за членове на СИК, предали стопроцентови верни протоколи, който Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви непосредствено преди вота, не е имал търсения ефект.

Напротив, имало е конфликтни ситуации от страна на членове на комисии, които са отчели протоколи с много дребни и лесно отстраняеми грешки, но въпреки това няма да получат парите.

Към 9:30 часа тази сутрин в зала „Дружба“, където работят екипите на РИК и „Информационно обслужване“, беше извикана секция с номер 400 за предаване на изборните книжа и това беше посрещнато с аплодисменти от чакащите все още да предадат протоколите си.

Под 1,5 милиона българи избраха новия парламент, „Величие“ влиза с по-малко от 80 000 гласа

В региона за изборите на девети юни бяха сформирани 482 секционни избирателни комисии. Членовете на някои от тях разказаха, че най-трудно им е било отчитането на преференциалния вот.

„Участвам от години в изборите, но стига толкова. Хората са изморени вече. Лошото е, че гласуваме, правим избори, но нищо не се случва“, каза при предаването на изборните книжа Веселина Георгиева, която е част от състава на секция в Хасково.

Очаква се обработката на протоколите в РИК да приключи в късния следобед.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Красимира Славова/БТА