На предсрочните парламентарни избори на 2 октомври право да гласуват в област Монтана имат 119 312 души, съобщи областният управител Валери Димитров.

В региона, който включва 11 общини, ще бъдат образувани 276 избирателни секции, като 16 от тях ще са подвижни и ще обслужват хора с увреждания и поставени под карантина. В болници и в домове за възрастни хора в областта ще бъдат образувани седем секции.

В 185 от секциите ще се гласува с машини.

МВР за купения вот: Цената за един глас расте (СНИМКИ/ВИДЕО)

Общият брой на бюлетините е 189 800.  Предаването им на общините започна днес сутринта по график. Днес пристигат и машините за гласуване, а утре започва транспортирането им от общинските администрации към секционните избирателни комисии, уточни областният управител.

Той коментира за БТА, че ръководената от него институция е направила всичко възможно за организиране на честни и прозрачни избори в региона.
Говорителят на полицията в Монтана Ирен Токина съобщи за БТА, че по време на  предизборната кампания в региона бяха задържани трима души, в чиито домове бяха намерени тетрадки с имена на хора и изписани срещу тях парични суми.

За противодействие на купения вот бяха организирани много специализирани полицейски акции, проверени бяха десетки сигнали за престъпления срещу политическите права на гражданите, по които са образувани седем досъдебни производства.