Защо се появиха проблеми с подвижните избирателни секции?
Защо се появиха проблеми с подвижните избирателни секции? / БГНЕС, архив
Защо се появиха проблеми с подвижните избирателни секции?
91161
Защо се появиха проблеми с подвижните избирателни секции?
  • Защо се появиха проблеми с подвижните избирателни секции?

Изборният кодекс не предвижда възможност за разкриване на достатъчно на брой подвижни секции, в зависимост от броя на желаещите да гласуват по този начин хора с увреждания. Този проблем очерта говорителят на ЦИК Цветозар Томов по повод неупражненото право на вот при трудноподвижни избиратели в София.

Според Изборния кодекс всяка община или район в големите градове трябва да разкрие най-малко една подвижна секция, когато има поне 10 души, заявили, че желаят да гласуват от вкъщи. В София за 24 района бяха разкрити 8 такива секции. На гласуване с мобилна урна разчиташе Мартин Минчев от квартал "Манастирски ливади", но урната не стигна до него нито на първия, нито на втория тур.

Защо хора с увреждания в София не успяха да гласуват на изборите за президент?

Според Цветозар Томов причината е нарасналият брой на желаещите да гласуват така след разкриването на подвижната секция.

"В случая с тази подвижна секционна избирателна секция броят на хората е набъбнал до 81 души. Тя обслужва и "Красно село" и "Витоша". Хората просто физически не са успели в рамките на изборния ден да обходят всички желаещи по списък. Те ходят с полицейска кола, която определя маршрутите. Сметнете сами 81 човека за 13 часа означава шест човека на час или десет минути на адрес, което е много трудно да се направи", каза Томов.

От ЦИК са опитали да предотвратят повторението на проблема на втория тур.

"Взехме специално решение за подвижните избирателни секции да могат да започват работа от 6.00 часа, а не от 7.00 часа, тоест час преди началото на изборния ден, за да могат физически да се справят с тази ситуация да не се повтори", коментира говорителят на ЦИК.

Мъж в Пазарджик посрещна подвижната урна с бонбони (ВИДЕО)

Според Томов законът не предвижда възможност броят на подвижните секции да се планира на базата на заявленията, подадени след срока за разкриване на една такава секция.