За първи път избирателна активност на президентски избори е по-висока от тази на парламентарни
За първи път избирателна активност на президентски избори е по-висока от тази на парламентарни / БГНЕС

Рекордна избирателна активност е отчетена в страната към 13.00 ч., коментираха от ЦИК. Изводът е на база резултатите от вота в предходни години, включително и от парламентарните избори през 2014 г., когато гласуването започна час по-рано.

"С около три пункта е по-висока избирателната активност на настоящите президентски избори в сравнение с последните парламентарни избори през 2014 г., нещо, което никога не се е случвало, защото винаги активността на президентски избори е по-ниска от тази на парламентарните", коментира Томов.

Според говорителя на централната комисия Цветозар Томов основният фактор за рекордната активност днес е това, че вотът е задължителен.

Избирателната активност към 13:00 часа е 26,2%

По отношение на гласуването в чужбина междинни данни за избирателна активност и брой гласували хора няма да има, тъй като там процесът е допълнително усложнен, коментира Томов и допълни, че ЦИК черпи информация директно от секционните комисии.

Основно сигналите за нарушения от 325-те секции извън страната са свързани с попълването на декларации от гласоподавателите, че няма да гласуват в друга секция; с недостига на бюлетини; както и с говоренето на чужд език в секциите.

Междинни резултати от вота - само в социалните мрежи

Напливът към урните извън страната обаче засега е голям, а секционните избирателни комисии работят под напрежение, каза още Томов.

По последна информация от ЦИК за избирателна активност до 13.00 ч., тя е 26,2%. Гласували са 1 790 608 души. В националния референдум са гласувал 22,79% от избирателите или 1 557 444 души.