SORA: ГЕРБ - 30,68%, „Коалиция за България” - 27,25%
SORA: ГЕРБ - 30,68%, „Коалиция за България” - 27,25% / снимка: БГНЕС

Според последните предварителни данни на SORA, австрийската компания, която отговаря за паралелното преброяване на изборите, ГЕРБ получават 30,68% от гласовете, Коалиция за България - 27,25%, ДПС - 9,96%, „Атака” - 7,55%, „Движение България на гражданите” - 3,2%, Национален фронт за спасение на България - 3,8%.

Всички останали участници в изборите получават под 3%. Паралелното преброяване на SORA продължава, докато не бъдат коригирани всички протоколи и докато не бъдат публикувани протоколите от секциите в чужбина, тъй като към момента SORA не е получила нито един протокол от секциите извън страната.

Въпреки това те са направили вече своята прогноза, базирана на данните от паралелното преброяване и вероятното разпределение на гласовете от чужбина. Според тях ГЕРБ може да получи 96 места, „Коалиция за България” - 84, ДПС - 36, „Атака” - 24.

От австрийския институт са разработили и два сценария за промени в местата в Народното събрание, след като стане ясно за кого са гласували сънародниците ни зад граница. При първият сценарий едно място може да отиде от ДПС към ГЕРБ, а при втория - едно място ще отиде от „Атака” към ДПС. За да се случи вторият сценарии и да се постигне мнозинство от „Коалиция за България” и ДПС са нужни около 3000 гласа, обясни Кристоф Хофингер от SORA.

2,4% са невалидните бюлетини, или точно 81 623. 14 662 или 0,4% не съответстват на бюлетината образец, а 0,6% или 21 105 имат допълнителни символи или знаци. В 40 секции над 10% от бюлетините не са правилни. „Все още не сме приключили анализите на невалидните бюлетини, нуждаем се от повече време, за да направим анализ, но за някои секции може да се наложи повторно преброяване”, коментира Гюнтер Огрис от SORA.

От SORA са получили и сканирали 8990 изборни протоколи, 6500 от протоколите са преминали контрола на качеството, но 2440 протокола или точно 27% не са преминали контрола по качеството. Около половината от тези 2440 съдържат невалидна информация или в тях липсва информация. Сред тях има протоколи, в които общия брой на намерени бюлетини не съвпада с общия сбор на гласовете за всички партии, дадени от гражданите точно в тази секция. Това важи за около 250 протокола.

От сайта на ЦИК те са изтеглили 11 421 протокола, от тях в паралелното преброяване ще участват със сигурност 10 878 протокола. От SORA се оплакаха, че няма достатъчно яснота и прозрачност по отношение на корекциите в протоколите, няма как да се види колко протоколи са били коригирани, кога и как.